Načelnik sam sebi žirant za 240.000 KM

1 696

Gojko Drašković, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, moraće uskoro da riješi problem povrata kredita od 240.000 KM, koliko je uzela njegova privatna firma, a vraćaće ga opštinsko preduzeće “Sveti Marko”.

Gojko Drašković

Ova zamršena situacija ima samo jednu zajedničku figuru, a to je Drašković, koji je u oktobru 2008. godine kao kandidat SDS-a izabran za opštinskog načelnika, a na ovu poziciju došao je upravo sa mjesta direktora JKP “Sveti Marko”.

Istovremeno, Drašković ima i privatnu ugostiteljsku firmu “Sarax” d.o.o., koja je u junu 2008. godine podigla kredit od 240.000 KM kod Hypo Alpe Adria leasing. U kreditnom ugovoru navodi se da je jamac/sudužnik JKP “Sveti Marko”, čiji je je direktor tada bio Gojko Drašković. Iz ovog proizlazi da je Drašković bio žirant sam sebi, odnosno svojoj privatnoj firmi.
Nedavno je zbog neplaćanja tri rate kredita na adresu JKP “Sveti Marko” stigao dopis iz Hypo banke o raskidu ugovora i pokretanju sudskog postupka ako ne budu izmirene obaveze od oko 12.000 KM. Tek nakon ovog dopisa novi direktor JKP “Sveti Marko” i Nadzorni odbor ovog preduzeća saznali su da su bili garant za kredit od 240.000 KM.
U preduzeću nije bilo nikakve dokumentacije o ovom kreditu, pa je rukovodstvo “Svetog Marka” odmah obavijestilo osnivača – Skupštinu opštine Istočno Novo Sarajevo, ali i opštinskog načelnika Draškovića. Ostalo je nepoznato gdje je nestala dokumentacija o kreditu iz prostorija “Svetog Marka” i da li je Drašković sklonio.

Milan Pejić, predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, obavijestio je dopisom Nadzorni odbor “Svetog Marka” da oni nisu imali nikavih saznanja o ovom kreditu.

Drašković danas nije odgovarao na naše pozive pa nismo dobili objašnjenje zašto je zaduživao javno preduzeće zbog svoje privatne firme.

Firma “Sarax” nalazi se u Draškovićevoj kući, a ugostiteljska djelatnost povezana je na neki način sa radom pogrebnog preduzeća “Sveti Marko”. U prostorijama “Saraxa” godinama se obavljaju parastosi nakon sahrana, a dogovor o uslugama ove privatne firme obično se završi nakon što se dogovore usluge pogreba u KJP “Sveti Marko”.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu “Nezavisnih”, iz “Saraxa” su nedavno obavijestili rukovodstvo “Svetog Marka” da su pokrenuli proces za reprogram kredita i promjenu žiranta, ali dug još nije plaćen. U ugovoru o kreditu se navodi da je mjesečna rata 1.606 evra, odnosno 3.141 KM, a u programu otplate kredita navodi se da je iznos ukupnog dugovanja “Saraxa” 138.677 evra, što je i više od iznosa podignutog kredita.

(SodaLIVE.ba/Nezavisne.com)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Prst

Pa sto stavi sliku preko teksta dobro te snaslo?

A sad komentar:
Malo je toga sto nas u BiH jos moze zacuditi.
Sudovi sirotinju sude a ovakve pustaju zbog “nedostatka dokaza” a u stvari su korumpirani do srzi i izabrani od strane tih istih koje pustaju sa stotinama hiljada KM kradj pa cak i milionskim pronevjerama.
Nista se nece promijeniti u “tamnom vilajetu” dok narod motikama i vilama ne pocne da skida glave onima koji misle da su se rodili u “posteljici” i da su neunistivi.
Sve to treba povjesat po banderama u strogim centrima gradova ko Musolinija sto su objesili Italijanski patizani i zabraniti da se skida dok sami ne otpanu.
Nema u tome nikakve ni sramote ni grehote (ko jos vjeruje u Boga poslije ovih “bogobojaznika” koji samo sto jos smi od sebe ne kradu).

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x