Na TK godišnje se uzgoji 500 tona šampinjona

0 957

Na području Tuzlanskog kantona djeluje Udruženje proizvođača komposta i gljiva koje okuplja nekoliko desetina istinskih ljubitelja gljiva. Naši gljivari godišnje proizvedu oko 500 tona šampinjona, oko 200 tona bukovače i oko pet tona gljive shiitake.

Uzgoj gljiva je najsloženiji uzgoj u poljoprivredi. Pod nadzorom se moraju držati toplina, vlaga u zraku, koncentracija ugljičnog dioksida i osvijetljenost. Mora se održavati visok čistoće čistoće, a postupci zaštite od bolesti i štetnika moraju biti poštovani već u fazama projektovanja, izgradnje i opremanja objekta.

Uzgojni period gljiva je vrlo kratak tako da se sva tretiranja zaštitnim sredstvima moraju raditi preventivno, prije nego što do zaraze dođe.

Zbog svega navedenog uzgoj gljiva spada u visoke tehnologije u poljoprivredi, koje zahtijevaju visoka ulaganja u objekte i opremu te visoku obučenost radnika u proizvodnji. Istovremeno uzgoj gljiva se odlikuje visokom produktivnošću po jedinici površine i brzim obrtom kapitala pa omogućuje povrat uloženih sredstava već u roku 1 godine.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x