Na policama trgovina mora biti 50 posto domaćih proizvoda

5 665

Poslovni objekti čija je površina veća od 1.000m² u narednom periodu morat će na svojim policima imati bar 50 posto domaćih proizvoda.

Ovo je samo jedna od novih odredaba Zakona o unutrašnjoj trgovini, a koje bi na snagu trebale stupiti narednog mjeseca.

Uvođenjem novih odredaba Federalno ministarstvo trgovine kao predlagač Zakona o unutrašnjoj trgovini po prvi put zakonski reguliše pitanje zaštite domaće proizvodnje.

Dosadašnja praksa pokazala je da su domaći proizvodi na policama uglavnom stranih tržnih centara premalo zastupljeni. Tržnim centrima domaći proizvođači moraju plaćati da njihovi proizvodi budu izloženi na policama, mora se platiti i određena pozicija na policama, te davati roba gratis prilikom otvaranja tržnih centara, saznajemo u Udruženjima potrošača u BiH.

“ Novom odredbom bit će omogućena povećana kontrola domaćih proizvoda. Porošačima ne možemo narediti koje proizvode da kupuju, ali kupovinom domaćih proizvoda povećava se proizvodnja, kontrola a i kvalitet“, ističe Gordana Bulić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača TK.

Kupovina domaćih proizvoda još uvijek nije u svijesti potrošača, a to je, smatraju u Udruženju portošača TK , osnovni preduslov. Potrošače treba edukovati i stvoriti navike, a zauzvrat ponuditi kvalitet i prihvatljivu cijenu. Ukoliko trgovine ne ispoštuju nove odredbe, predviđene su novčane sankcije do maksimalnih 10.000 KM za pravna lica.

Za informaciju kada će se nova odredba početi primjenjivati na području TK bili smo uskraćeni. Kantonalni ministar trgovine Zoran Milić još nije upoznat sa novim odredbama.

(RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
lolo bosanac

vijest je super kao vijest ali neizvodiva.zasto mislim da je neizvodiva iz razloga sto niko nema mogucnosti da natjera nekog da prodaje robu koju trziste ne kupuje.sve dok budzetski korisnici putem takozvanih tendera nabavljaju sve svasta iz uvoza pravdanjem boljim cijenama, kako onda natjerati prodavce da imaju pola domace robe.federalno ministarstvo trgovine donosi jos jedan zakon koji ne moze da sprovede.

chame

ako tako misle zastititi domacu proizvodnju onda im je jadna zastita…lolo bosanac je dao pravi komenar a ja bi se jos nadovezao da je u svemu presudna kvaliteta….mi imamo dosta super proizvoda ali ih je vise ono “fush” roba (sokovi, cokolade, majoneza, prasak, itd. itd….za svoje novce zelim kupovati ono sto mi se svidja a ne sto mi neko namece

Meho

u kokuznim vremenima,onaj sto mora da svaku marku nekoliko puta okrene, ne vjerujem da ce da obraca paznju odakle neki proizvod dolazi?
potrosacki sajbok i cijna su odlucujuci faktor.

čistizrak

Prije svega mislim da je tužno i žalosno što kantonalni miniustar trgovine Zoran Milić “još nije upoznat sa novim odredbama”??? Druga stvar, veoma bitna, ako se nove odredbe i uvrste u zakon da li će se stvarno kažnjavati oni koji ga ne poštuju??? A treća i najžalosnija stvar što velika većina “običnih ljudi” kupuje tamo gdje je najjeftinije jer nema drugog izbora pošto jedva uspijevaju da prehrane porodice.

Za Harisa

Kupovinom domaćih proizvoda spašavamo i jačamo svoju državu , domaće firme – umjesto što neki kupuju uvozno i jačaju države – do juče nam agresorske , i danas potencijalno agresorske .
Što se tiče cijene – zbog troškova prevoza bi domaća roba trebala biti najjeftija – mada cijenu opredjeljuju i drugi faktori .
Neko spominje kvalitet – pa Njemačka ima sve standarde – a sada svi zaziru od njenog dioksina u pilićima .
Pojma mi nemamo šta je kvalitetno – jer nemamo dovoljno labaratorija za kontrolu robe – ovdje mislim prije svega na živežne namirnice , a koje su potrošaćima i najinteresantnije . .Jedino možemo organoleptičkim čulima birati robu.
Ja sam za domaće i pozdravljam ovu odluku od 50 % domaći artikala na policama .

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x