Na području TK primijetan porast malignih oboljenja

1 734

Svake godine u svijetu od raka oboli preko 10 miliona osoba. Najbolji način borbe protiv malignih bolesti je primarna prevencija – sprječavanje nastanka oboljenja putem uklanjanja štetnih delovanja ili putem uvođenja pozitivnog ponašanja.

Upravo u tu svrhu tokom 2012. Ministarstvo zdravstva TK pokrenuće program prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti.

Maligne bolesti u svijetu pa i u Tuzlanskom kantonu svake su godine u porastu. Izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva TK koji Zavod za javno zdravstvo radi svake godine pokazao je trend povećanja malignih oboljenja. U 2011. godini dijagnosticirano je 759 novootkrivenih slučajeva invazivnih malignih neoplazmi.

“To je bio razlog zbog čega smo se mi odlučili da u program zdravstvene zaštite u 2012. godini uplaniramo male početne programe prevencije i rane dijagnostike karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva”, izjavila je Nada Pavlović – Čalić, ministrica zdravstva TK.

Naime, maligne bolesti su samo u malom procentu rezultat delovanja genetskih faktora; smatra se da većina slučajeva nastaje pod uticajem našeg ponašanja i uticaja sredine. Primjera radi rak grlića maternice jedino je maligno oboljenje koje je 100 posto preventabilno. Tako se u nekim od razvijenih zemalja sve djevojke prije navršene 25 godine života pozivaju na obavezan ginekološki pregled i testiranje. U slučaju da odbiju ukoliko se tokom života razbole same moraju snositi troškove liječenja koji su u svim zemljama izuzetno skupi.

Naša zemlja, ističe ministrica Pavlović- Čalić još je daleko od ovakvih organizovanih mjera ali će i ovaj program kroz nekoliko godina donijeti svoje prve rezultete. “Cilj ovih ovih aktivnosti jeste otkrivanje i dijagnoza karcinoma u fazi kada su oni još izlječivi”, dodaje ministrica.

Prevencija i dijagnostika tri najučestalija maligna oboljenja će se raditi u nekoliko domova zdravlja na području TK gdje za to postoje kadrovske mogućnosti i oprema. Pravo na ove preglede imaće svi zdravstevni osiguranici sa područja našeg kantona.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
provincijalac

Pa naravna stvar pored tolike a fabrike a nikakvih filtera nema , u sprecu se tako tako ispustaju otrovi to ode u zemlju …

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x