Na današnji dan proglašena je autonomija Bosne u okviru Osmanskog carstva

7 664

Na današnji dan, 12. septembra 1831. godine u Sarajevu je formalno progalešena autonomija Bosne u sklopu Osmanskog carstva. To je jedan od velikih i važnih datuma u povijesti BiH, naročito povijesti njene državnosti – istaknuo je za Agenciju Fena profesor Fakulteta političkih nauka i predsjednik BZK “Preporod” Senadin Lavić.

Husein_Kapetan_Gradascevic2On naglašava da se taj datum vezuje za slavnu ličnost Huseina-kapetana Gradaščevića, te da će tim povodom u znak sjećanja na ovaj historijski datum “Preporod”, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca i Bošnjački institut danas u Sarajevu organizirati prigodan skup.

– Taj datum ćemo obilježiti u Bošnjačkom institutu, uz podsjećanje na događaj iz 19. stojeća kojim je iskazano da u BiH postoji svijest o svojoj državi, te da se iz toga razvio koncept koji ćemo mi tek 90-ih godina 20. stojeća ostvariti internacionalnim priznavanjem Republike BiH kao članice Ujedinjenih nacija – istaknuo je Lavić.

U programu sjećanja na ovaj datum učestvovat će profesor Ahmed Alčić koji je pisao o Huseinu-kapetanu Gradaščeviću i pokretu za autonomiju Bosne 1831. godine, teoretičar prava i države Omer Ibrahmagić, historičar Ibrahim Pašić te moderator i voditelj programa Senadin Lavić.

Godine 1831. diže se veliki ustanak Bošnjaka za autonomiju Bosne na čijem je čelu bio Husein-kapetan Gradaščević. Te iste godine bosanska vojska, predvođena Gradaščevićem, osvaja Travnik i zarobljava vezira, te ga javno ponižava tjerajući ga da skine novu “reformsku” odjeću i obuče tradicionalnu nošnju.

Bosanska vojska zatim s više od 25.000 vojnika nanosi značajan poraz Velikom veziru na Kosovu, a 12. septembra 1831. godine u Sarajevu i zvanično proglašava autonomiju Bosne. To je praktično značilo punu nezavisnost Bosne, iako je diplomatski poručeno sultanu da će on i dalje biti smatran vrhovnim vladarom Bosne.

Sultan potom uspijeva unijeti neslogu među Bošnjake među kojima nalazi izdajnike u liku Ali-age Rizvanbegovića i Smail-age Čengića. Šalje veliki vojni kontigent s više od 30.000 vojnika na Sarajevo, pa bosanska vojska doživljava veliki poraz u maju 1832. godine. Husein-kapetan Gradaščević se tada povlači u Austriju.

Pokret za autonomiju, odnosno punu nezavisnost Bosne, biva ugušen tek 1850. godine, dok prije toga 1836. godine nekoliko kapetana iz okoline Bihaća diže ustanak kojeg krvavo guše vojne trupe iz Anatolije.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola

Kako samo lažete narod oko historijskih činjenica. Nikada nije proglašena nezavisnost! Bosanski begovat se nije slagao sa reformama koje je porta uvodila u svoje okupirane oblasti. Kao izraz tog nezadovoljstva, ali isključivo u okvirima Otomanskog carstva pojavio se kao vođa nezadovoljnika i kapetan Gradaščević ( Znate li čiji je i iz kojeg je naroda njegov korijen?). Hajd nema veze. A to što razni Ibrahimagići i Filipovići žele da historijski period podrede novotarijama izumljenim od 90-tih godina, to nije razlog da narod vjeruje u ono što nije bio izraz tog perioda.

KUNG FU CE

Lako je narod lagati,neće narod da uči.A što se korijena dotičnog i bilo čijih korijena tiče oni mogu biti da su sišli sa grane po Darvinu ili su od Adama i Eve (Adema i Have)pa neka bira kome šta odgovara.

sahariza

Ej moj Nidzo, jauko sa grane … ni ti, a bogumi ni Latici, Ibrahimagici, ni Filipovici, a ni Peter Soriensen zv Joju, izvini’te me, al nema’te pojam … ja imam vise od 200 godina pa sam bila u Neposkakuj polju kad’ se to proglasilo u sep 1831, a mozda je bio to maj 1843 …neise … a dobri su usipci bili … a sta smo mi ono poceli pricat 😉 … a njegovi korijeni su upisani u upitnik pri popisu stanovnistva te 1800 i nek godine … nemoj meni puno vjerovat vec zemi si terapiju 🙂 … ja sam svoju uzela 😛

PLATON

Pa dobro – I STA SADA, gospodine Nikola?

PLATON

I jos nesto gospodine Nikola: Vidim da hoces da kazes da je Kapetan Gradascevic -SRPSKOG KORIJENA???-Da li sam u pravu gospodine Nikola? Pa taj je VELIKI COVJEK gospodine Nikola digao mac na sve sto nije sa ovih BOSANSKIH prostora kojih se ti,tvoj Srpski narod,takodje i Hrvatski zivalj u BiH toliko stidite i zelite odreci u ime neke tamo Srbije i Hrvatske koje uopce nisu postojale niti u masti u vrijeme kada je postojala Bosna!! Ja, sam Bosnjak iz Lukavca mjesta i taman da znam da su mi korijeni 100% iz Turske (DA TI NAPRAVIM NA VOLJU ,JER ZNAM STA MISLIS A KAMOLI STA CES MI ODGOVORITI)nikad necu reci,priznati,zakljuciti,nasaliti se,ne znam kad bih mi pistolj metnuo na celo i meni i djeci mojoj -necu reci da sam TURCIN gospodine Nikola. JA PLATON, gospodine Nikola rodjen ispod planine Majevice,donesen da zivim ispod planine Ozren i tu mislim i da umrem jer sam BOSANAC I HERCEGOVAC i u srcu i u dusi i u rahmetu i u merhametu!! A kome se ne svidja nek pukne od jada i gnjeva!!! A ime BOSNE bilo je gospodine NikolA i prije mene i prije tebe,a insallah i poslije nas dvojice jos na milione godina pa svidjalo… Read more »

samir

cudi me da te nisu zvali nikola da im kazes kako je bilo tad.

edo

@Nikola i ne pise da je ostvario punu nezavisnost, jasno se kaze da je to bio pokret za autonomiju koji je tezio punoj nezavisnosti Bosne. Uz Huseina kapetana borili su se svi Bosnjaci i islamske i pravoslavne i katolicke vjere. A srbi u Bosni se tek pominju od vremena Austrougarske.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x