Mogućnost prigovora za studente koji nisu prošli prijemni ispit!

0 1.392

Nakon obavljenog prvog prijemnog roka na fakultete i Akademiju Univerziteta u Tuzli, poznati su prvi preliminarni rezultati. Polaganju prijemnog ispita ove je godine pristupilo 3436 kandidata no mjesta ima za njih 2545.

2545 studenata brucoša ući će ove školske godine u akademsku zajednicu u okviru Univerziteta u Tuzli. Na prvi prijemni ispit izašlo je 3436 kandidata što pokazuje da je interesovanje izuzetno veliko na sve studijske odsjeke.

I ove godine veliko je interesovanje kandidata za Medicinski fakultet u Tuzli. Studenti koji su su prošli nadaju se da će jednoga dana pronaći svoje radno mjesto zdravstvenom sistemu ili pak privatnoj praksi. Oni koji nisu prošli, imaju mogućnost da ulože žalbu, odnosno prigovor u roku od tri dana od dana objavljivanja liste. Pismeni prigovor podnosi se Naučno-nastavnom vijeću u Studentskoj službi fakulteta pred kojom smo zatekli nekoliko studenata no nisu htjeli govoriti pred kamerom. Nakon razmatranja prigovora, uvid u rad vršiće se pred Komisijom za žalbe, u subotu, 12. jula sa početkom u 9:30 sati u Dekanatu Medicinskog fakulteta.

Privremene rang liste objavljene su i na ostalim fakultetima Univerzitetima u Tuzli. Obišli smo i tuzlanski Pravni fakultet kao i Ekonomski, Farmaceutski, Tehnološki i Filozofski. Studenti su već saznali rezultate prijemnog ispita tako da su hodnici fakulteta uglavnom danas bili prazni, djelimično i zbog Dana žalosti. Oni koji još uvijek nisu saznali rezultate, na pojedinim fakultetima kontaktiraju portirnice ili studentske službe kako bi ih saznali.

Na onim odsjecima na kojima ne bude upisan predviđeni broj kandidata, biće se moguće prijaviti na drugom upisnom roku koji je planiran od 26. do 29. avgusta, dok će prijemni ispiti biti održani 3. septembra, o čemu će svi zainteresovani biti blagovremeno obavješteni.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, veliki je broj onih koji su sa visokom stručnom spremom bez odrađenog pripravničkog staža, a najviše na području općine Tuzla. Najviše je pravnika, ekonomista, pedagoga, ekonomista finansija, te profesora fizičke i zdravstvene kulture. Među nezaposlenima su i novinari, preducenti, glumci ali i inžinjeri elektrotehnike, geologije i rudarstva. Iako je poznato da je već odavno za pojedina zanimanja došlo do hiperprodukcije kadra, upisna politika u zemlji se ne mijenja.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x