Moguća ekološka katastrofa: Hlor i živa u „Poliolhem- u“

3 792

1. novembra oko 20.oo sati dežurna ekipa RTV Tuzlanskog kantona zajedno sa ministrom unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona Amirom Husićem i direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besimom Durakovićem otišla je u krug Poliolhema kako bi se zaustavile sve aktivnosti na demontaži opreme ovog nekadašnjeg giganta.

U trecem dnevniku emitovali smo prilog u kojem su ministar MUP-a i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske polove objasnili razloge zbog kojih su sve aktivnosti na demontaži opreme obustavljene.

Naime, krug „Poliolhem-a“ u Tuzli je zapečaćen zbog curenja žive i hlora do čega je došlo prilikom otuđivanja opreme iz ove fabrike. Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova TK Amira Husića, premijer TK Sead Čaušević je prekinuo redovnu sjednicu Kantonalne Vlade i pozvao relevantne subjekte da zaustave demontažu silosa, cjevovoda i drugih instalacija, kako ne bi došlo do ekološke katastrofe.

Otrovne i eksplozivne materije u Poliolhemu nisu propisno zbrinute , što bi moglo ugroziti zdravlje radnika ove fabrike i stanovništva. Vlada TK je zadužila Kantonalnu Upravu civilne zaštite da, u koordinaciji sa nadležnim općinskim i kantonalnim službama poduzme mjere obezbjeđenja tog lokaliteta do konačnog razrješenja problema.

Ministarstvo pravosuđa i uprave TK je zaduženo da u saradnji sa općinskim sudom utvrdi sve materijalne, finansijske i druge uslove za izvršenje pravosnažnih susdkih odluka donesenih u predmetima radnika firme „Poliolhem“ Tuzla.

(SodaLIVE.ba)

Leave a Reply

3 komentara za članak "Moguća ekološka katastrofa: Hlor i živa u „Poliolhem- u“"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Čaršija
Gost
Čaršija

Ne bojte se Tuzlaci , evo šaljemo vam mi iz Lukavca , dva školovana eksperta, jednog za klor a drugog za živu .
De te, Bwa i Eso hukile riješite ove kemijske probleme .Mogo bi nam nedaj bože vjetar puhnuti , pa doći do MZ , pa otrovati voljenog prezidenta , gluho bilo , i zaustaviti nas se u evropskom razvoju .Šteta bi bilo , sve nam blista .

Ja
Gost
Ja

mamu li vam……hocete da nas sve poubijate,pa dokle vise

Titin sistem
Gost
Titin sistem

Pocelo je pocelo !