Mladi sve više žele studirati i živjeti izvan BiH

1 678

Više od 60 posto mladih ljudi u Bosni i Hercegovini želi napustiti svoju domovinu u potrazi za poslom ili boljim obrazovanjem, a što je u proteklih 15-ak godina uradilo više od 150.000 mladih ljudi.

mladi
Prema posljednjim podacima Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, koja djeluje pri Vijeću ministara BiH, nezaposlenost mladih procentualno iznosi više od 60 posto. Od toga 13,4 posto su nezaposleni manje od 12 mjeseci, polovina su nezaposleni više od dvije godine, a jedna petina je nezaposlena više od pet godina.

Proteklih osam godina u Češku je otišlo studirati više od stotinu studenata, a omogućene su stipendije za period od dvije do pet godina, u zavisnosti od programa studiranja.

Godišnje, Republika Češka izdvaja oko 300.000 KM za bh. studente.  Ova stipendija obuhvata troškove studija, ishrane i smještaja, bilo da se radi o dodiplomskim, magistarskim ili doktorskim programima.  Studiranje je, ovisno od programa, moguće na češkom ili engleskom jeziku.

Ambasador Republike Češke u BiH Tom Szunyog je prilikom jedne od dodjela stipendija kazao da vjeruje da će bh. studenti nakon nekoliko godina provedenih u Republici Češkoj doći u domovinu i doprinijeti njenom razvoju kao i razvoju saradnje između Republike Češke i BiH. No koliko je to zaista tako, s obzirom da mnogi studenti ne razmišljaju o povratku nakon završetka studija, ostaje da se vidi.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Alkos

Nema nista lose sto zele studirati vani. (Donijet ce iskustvo i znanje iz svijeta, i sva ona poboljsanja koja nema nas sistem obrazovanja). Zalosno je sto se po završetku tim studentima ne nudi mogućnost zapošljavanja u našoj zemlji, vec im zemlje u kojima studiraju, nude mogucnost zaposljavanja a time i ostajanja u njima.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x