Mladi sve više obolijevaju od malignih bolesti

0 748

U posljednje vrijeme bilježi se znatan porast svih vrsta karcinoma, a najzastupljeniji su karcinomi pluća, dojke, i debelog crijeva. Starosna granica se stalno spušta, pa od karcinoma ima oboljelih i u ranim tridesetim godinama.

Zabrinjavajuči podaci

Glavni uzročnici oboljevanja od malignih bolesti kod mladih su stres, pušenje i nepravilan ishrana.

Učestalost malignih bolesti je u porasu, kao i smrtnost od te bolesti. Posebno zabrinjava što pogađa mlađe osobe te što se kasno otkrije. Tada su izgledi za izlječenje manji, pa treba potaknuti napore u liječenju te bolesti . – Ljudi u BiH, posebno mladi, žive nezdravim životom. Mnogo puše, nemaju fizičku aktivnost, i žive stresan život. Sve je to razlog obolijevanja od malignih bolesti, ističe Adnan Delibegović, šef Klinike za hematologiju i radiologiju UKC Tuzla. Jedna trećina malignih bolesti može se spriječiti prvenstveno prestankom pušenja i promjenama u prehrani, a jedna trećina primjenom programa ranog otkrivanja. – Nas najviše zabrinjava kada nam se jave mlade osobe, nekao se lakše nosimo kada je osoba starija, dodaje Delibegović.

Dalje je naveo da od maignih bolesti oboljevaju i djeca od dvije godine, a najčešće osobe od 50 do 60 godina. Uvode se skrining testovi kako bi se maligne bolesti otkrile na vrijeme, odnosno kada je moguće uraditi hiruški tretman. U kasnijim fazama, samo se liječe tegobe pacijnta, dodaje Delibegović.

(SodaLIVE.ba/Lejla Kavazović)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x