Mjesečno 600KM za osnovne životne namirnice

2 600

supermarketProsječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u BiH u maju ove godine iznosila je 786 KM, posljednji su podaci Agencije za statistiku BiH. Statistike pokazuje da je u tom mjesecu, kao i u prošlom, potrošačka korpa iznosila 1.390 KM.

Od toga, 648 KM trebalo je izdvojiti za hranu, dakle gotovo cijelu prosječnu plaću. Ovi podaci ukazuju da stanovnici BiH 80% svoje plaće moraju dati na kupovinu osnovnih životnih namirnica Kako su nam rekli građani Tuzle u prosjeku četveročlana porodica mjesečno potroši oko 600 KM i tim novcem opet se ne može kupiti sve što je potrebno.Razlog zašto građani BiH osnovne životne namirnice plaćaju duplo više nego što to čine građani zemalja u regionu, jeste činjenica da u BiH ne postoji uređeno tržište, zdrava tržišna konkurencija te razvijena domaća proizvodnja.

Ovdje se svakako radi i o kvalitetu hrane koja se uvozi. Niz roba koje se uvoze u BiH dospjevaju ilegalnim putevima, veća količina te robe je lošeg kvaliteta, a razlog ilegalnog uvoza jeste činjenica da bosanskohercegovačikim tržištem vladaju određeni trgovonski lobiji, kazala je Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača Tuzlanskog kantona.Jedini izlaz iz ovakve situacije jeste pokretanje domaće proizvodnje čime bi se stvorile šanse za stabilizaciju cijena i dolazak kvalitetnije hrane na police prodavnica.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
deftone

u svijetu medvjeda i leptira , dobra ova statistika , a jel ko uzeo u obzir one sto imaju minimalnu platu? kakva je njihova “korpa” ?

ma ja ba

haman suplja, al to nikog nije briga

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x