Maloljetnici se ubijaju i zbog svađa na Facebooku!

0 299

Iz dana u dan, kako u svijetu, tako i u regionu, sve je veći broj samoubistava maloljetnika, koji su se na tragičan čin odlučili zbog toga što su postali žrtve nasilja na internetu.

facebook-front_1796837b

Naime, sve je veći broj društvenih mreža koje tinejdžeri posjećuju, a na kojima upadaju u konflikte sa svojim vršnjacima.

Strožija pravila

Jedan od novijih slučajeva koji je potresao region, jeste samoubistvo petnaestogodišnje M. J. iz Hrvatske, koja se, izrevoltirana napadima svojih vršnjaka na popularnoj stranici Ask.fm, ubila. Na stranici je pronađena i prepiska puna psovki i uvreda, a u jednom postu poručeno joj je da se ubije. Stranica Ask.fm postaje sve popularnija među mladima i sve češće prelaze na nju s Facebooka, koji ima strožija pravila, a često je puna međusobnih uvreda i napada vršnjaka.

Sociolog Srđan Vukadinović kaže da društvene mreže imaju svoju dobru i lošu stranu. Dobra strana, prema njegovim riječima, doprinosi nekim spoznajama, a loša je dekonstrukcija društva i čovjekove ličnosti.

– Ovisnost i posljedice koje ono izaziva, doveli su do toga da je sve više sukoba koji počinju na društvenim mrežama tipa Facebooka. Znamo da su maloljetnici u više navrata zakazivali i tuče putem ove mreže. Do jučer su to bili bezazleni sukobi među djecom, a danas sve kulminira smrtnom posljedicom za nekoga – pojašnjava Vukadinović.

Jedna maloljetna Britanka izvršila je samoubistvo prošle godine nakon što je godinama živjela u strahu i depresiji zbog toga što je kao 13-godišnjakinja u internetskoj konverzaciji s nepoznatom osobom pred kamerama pokazala grudi. Napravljena je fotografija njenih grudi te je upućena njenim prijateljima. Ddjevojka se poslije toga odala alkoholu i drogi. Školu je mijenjala nekoliko puta, a potom se i ubila. Tom Mulani (Mullaney) (15) iz Velike Britanije objesio se u vrtu nakon zlostavljanja na Facebooku. “Prijatelji” su obasipali Toma prijetećim porukama.

Lažni prijatelji

Da je mnogo bitan odnos tinejdžera s roditeljima, smatra psiholog Jasmina Dizdarević. Kada su maloljetnici u pitanju, kaže ona, traženje identiteta i svog mjesta u društvu mnogo se vezuje za okolinu s kojom komuniciraju.

– Putem društvenih mreža oni imaju mogućnost da stvaraju virtuelne, lažne prijatelje, ali oni vrlo negativno utječu na njih. Roditelji moraju znati s kim se njihova djeca druže, kako u direktnim kontaktima, tako i na društvenim mrežama – navodi Dizdarević.

Kontrolirati djecu

Dizdarević smatra da roditelji moraju kontrolirati koje teme njihovu djecu okupiraju i šta ih muči.

– Ovo što se događa, upravo je zato što nemamo blisku komunikaciju s djecom. Pružamo im materijalnu ljubav, kupujemo skupu garderobu, mobitele, ali su oni apsolutno nesretni, jer im ne pružamo ljubav i komunikaciju koja im treba – ističe Dizdarević.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x