Livnica čelika Tuzla neće u stečaj!

0 1.402

U cilju rješavanja problema pokretanja stečaja od strane Intesa Sanpaolo Bank nad „Livnicom čelika“ Tuzla, ministar industrije, energetike i rudarstva TK, prof. dr. Željko Knežiček primio je predstavnike Intesa Sanpaolo Banke.

Sa današnjeg sastanka

Ministar je goste upoznao da je Vlada Tuzlanskog kantona vlasnik 67% kapitala „Livnice čelika“ Tuzla, da ima uspostavljen svoj Nadzorni odbor i direktora, da je pokrenut je proces privatizacije „Livnice čelika“ Tuzla i da se očekuje da se tokom ove godine taj proces i završi.

Prema dosadašnjim iskustvima prisutni predstavnici relevantnih subjekata su se složili da pokretanje stečaja nad „Livnicom čelika“ Tuzla nije rješenje ni za Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, a niti za Intesa Sanpaolo Banku kao povjerioca jer stečaji predugo traju i koštaju 25-30% vrijednosti kapitala. Privatizacijom „Livnice čelika“ Tuzla bi se na znatno kvalitetniji način riješila problematika, kako prema fondovima, tako i prema povjeriocu i to u kratkom roku, pri čemu bi obaveze bile sastavni dio Ugovora o privatizaciji, istaknuto je na sastanku.

Nakon iznesenih diskusija na sastanku je donesen zaključak da Intesa Sanpaolo Banka svoj zahtjev za pokretanje stečajnog postupka stavi u status mirovanja, te da se naredni sastanak održi za dva do tri mjeseca kada će se razgovarati o konkretnijim aktivnostima.

Sastanku su u ime Banke prisustvovali Nedim Musić, Direktor banke Filijale Tuzla, Igor Bilandžija i Senka Lokmić, predstavnici Banke Intesa Sanpaolo Sarajevo. U ime Livnice sastanku je prisustvovao Ćosić Idriz, izvršni direktor za finansije, dok je u ime Ministarstva sastanku osim ministra Knežičeka prisustvovao i Ishak Gergić, Pomoćnik ministra za industriju.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x