Kupovna moć u Bosni i Hercegovini tri puta manja od prosjeka Evropske unije

0 1.236

Prosječna kupovna moć u svim zemljama zapadnog Balkana je ispod prosjeka EU, podaci su Eurostata.

Kupovna moć u Bosni i Hercegovini veoma je niska i za 70% je slabija od prosječne kupovne moći EU. Slijedi Albanija koja ima za jedan bod lošiju kupovnu moć.

Kupovna moć

Srbija je 65% ispod evropskog prosjeka, Crna Gora 60%, dok Turska ima 52% evropskog prosjeka kupovne moći. Najbolje situacija je u Hrvatskoj, koja je 39% ispod prosječne kupovne moći EU. Evropski prosjek u kupovnoj moći je Španija, Italija i Kipar.

Najbogatija zemlja EU je Luksemburg, a najsiromašnija Bugarska, podaci su Eurostata, koji je izračunao bruto nacionalni proizvod po glavi stanovnika izraženog u kupovnoj moći.

Luksemburg i Holandija imaju kupovnu moć jednu trećinu iznad prosječne kupovne moći građana EU. Nešto manje, jednu četvrtinu iznad prosjeka EU, imaju Danska, Irska, Austrija, Švedska. Slijede Njemačka, Belgija, Finska i Velika Britanija, čija je kupovna moć od 10 do 12% iznad evropskog prosjeka.

Deset posto iznad evropskog prosjeka kupovne moći je i i kandidatska zemlja Island, koja krajem mjeseca otvara prvo poglavlje pregovora.

Zemlje eurozone imaju za osam posto veću kupovnu moć nego države koje se ne služe zajedničkom evropskom valutom. Ispod evropskog prosjeka od 10 do 20% su Slovenija, Malta, Grčka, Portugalija, Češka. Slovačka je oko 25% od evropskog prosjeka. Slijede zemlje koje su od 35 do 40% ispod evropskog prosjeka, a to su Estonija, Mađarska, Poljska, Letonija i Litvanija. Rumunija i Bugarska su 55% ispod evropskog prosjeka.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x