Krešić: HDZ-u barem jedno ministarsko mjesto u vladi TK

1 815

Plan podjele vlasti u TK, definitivno, morat će se mijenjati nakon što se aktuelnoj koaliciji SDP, SDA, NSRzB i HSP pridruže HDZ BiH i HDZ 1990.

Matematička formula po kojoj bi šest ministarstava pripalo SDP-u, pet SDA i jedno NSRzB-u, mogla bi dodatno usitniti kantonalni kolač vlasti, gdje bi s punim pravom HDZ BiH tražio jedno ministarsko mjesto.

– HDZ je u Tuzlanskoj županiji dobio najveće povjerenje Hrvata i nema niko pravo da nas marginalizira. Analiziraju li se izborni rezultati po biračkim mjestima, tačno se zna kako i za koga su Hrvati u ovoj županiji glasali. Smatram da HDZ-u treba pripasti barem jedno ministarsko mjesto i još neke druge pozicije – kazao nam je jučer Mijo Krešić, predsjednik Županijskog odbora HDZ Tuzla.

Krešić nije precizirao za koje je to ministarstvo zainteresirana njegova stranka. Smatra da podjela vlasti ne smije podlijegati bilo čijim ultimatumima.

Ulazak HDZ-a u vlast sigurno će poremetiti dosadašnje dogovore stranaka u TK. Posebno se, saznajemo, drma pozicija Lijanovićeve stranke, koja je, navodi Krešić, u Skupštinu TK ušla uglavnom zahvaljujući bošnjačkim, a ne hrvatskim glasovima. Ostane li SDP pri zahtjevu da njihovim kadrovima pripadne šest ministarstava, onda je izvjesno da će se HDZ namiriti ili iz kvote predviđene SDA ili će Lijanovići biti izbačeni iz igre. Krešić smatra da SDP “može Lijanovićima pokloniti jednu ministarsku poziciju iz kvote koju su sebi planirali, ako im ih je žao”.

Nesuglasice na relaciji SDA – SDP

Iako su u SDP-u TK pomalo zatečeni mogućim ulaskom u vlast s HDZ-om, u SDA takvu situaciju vide realnom, ali je se i boje. Saznajemo da je na prekjučerašnjoj sjednici IO SDA TK sadašnji pregovarački tim SDA ojačan novim članovima među, kojima je i SDP-u omraženi Mirsad Kukić iz Banovića. Naime, predviđa se da će SDP nastojati svim silama da dobije šest ministarstava koje su ranije zacrtali, a da se HDZ namiri iz kvote SDA. To u SDA, tvrde, ni po koju cijenu ne žele prihvatiti.

(SodaLive.ba/Avaz)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TuzlaK

eh Kresa zajebo si se malo ….

SDP-u pripada 6 ministarstava

SDA-u 5 i

NSRZB 1 ministarsko mjesto ….

eh posto SDP-u pripada 6 ministarstava a posto oni sa SDA i NSRZB zele da imaju vecinu u kantonu onda Kresa vama iz HDZ-a pripada jedno mjesto ministarsko a to je tzv: kopanje kanala dobro mjesto … mozda sta i uradite korisno mozda posadite i uzorete koju njivu …..

SDP se odrice jednog ministarstva a to je ministarstvo za privredu i ministar ce bit iz NSRZB-Lijanoviceva stranka ….

sta ces Kresa islacni se iz te stranke i uclani se u neku normalnu vidis da ta stranka propada ko Gleceri na Sibiru hehehe ….

nema vise Covica i Ljubica da vam pokrade sve sto moze … sad valja u TVorzica lagano…ili ti ga Alkatraz…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x