Kontrola prodaje voća i povrća

0 818

U skladu sa Programom rada Vlade Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona za 2011.godinu, tržišni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona će u mjesecu junu ove godine vršiti pojačanu kontrolu prodaje robe – voća i povrća na improvizovanim prodajnim štandovima i stolovima izvan tržnica na malo, koje vrše građani u putnom pojasu uz magistralne, regionalne i lokalne puteve, kao i u naseljenim mjestima.

Te prilike inspektori će, shodno odredbama Zakona o unutrašnjoj trgovini(„Sl. Novine FBiH“ broj:40/10) kontrolisati da li fizička lica – građani posjeduju odobrenje nadležnog organa za obavljanje trgovinske djelatnosti prodaja voća i povrća i da li za robu u prometu posjeduju vjerodostojnu dokumentaciju, koju su isti na zahtjev inspektora dužni da predoče.

Prema trgovcima za koje se utvrdi da ne posjeduju odobrenje nadležnog organa za obavljanje trgovinske djelatnosti prodaja voća i povrća ili vjerodostojnu dokumentaciju za robu, djelovat će se isključivo represivno, te će se od istih oduzimati roba, kao i drugi predmeti sa kojima je počinjen prekršaj i protiv istih će se podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, od kojeg će se tražiti da se protiv prekšilaca, zbog učinjenih prekršaja iz čl.63.st.1. i 4. tač.e) i f) navedenog Zakona o unutrašnjoj trgovini, izrekne novčana kazna koja za fizička lica – građane iznosi od 300,00 KM do 1.500,00 KM, a takođe i da se, shodno stavu 5.i6. navedenog člana, protiv istih izrekne i zaštitna mjera oduzimanja – robe kao predmeta sa kojima je počinjen prekršaj.

Ovo saopštenje za javnost, subjekti nadzora treba da dožive kao edukativno i preventivno djelovanje inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, a istovremeno i kao poslednje upozorenje da se od strane ove Uprave neće tolerisati nezakonit rad iz ove oblasti.

Pojačani nadzor će trajati u kontinuitetu do potpunog uređenja ove oblasti.

(SodaLIVE.ba/KUIP))

 

0 0 votes
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x