Kontrola prodaje voća i povrća

6 368

Zbog enormnog povećanja neevidentiranog obima prometa voćem i povrćem, a u skladu sa Programom rada za 2013.godinu, tržišno – turistički i inspektori rada za oblast radnih odnosa će u narednom periodu u pojačanom nadzoru vršiti kontrolu prometovanja voćem i povrćem na prostoru cijelog kantona, na javnim površinama i uz putne saobraćajnice, zatim prometovanja na svim takozvanim tezgama ili štandovima, pokretnim prodavaonicama, kao i prometovanja voćem i povrćem u registrovanim objektima radi suzbijanja rada bez odobrenja, rada na crno, kao i rada bez validne dokumentacije za robe kojima se prometuje.

inspekcija-poreska-uprava

Iz tog razloga pozivamo sva registrovana pravna i fizička lica, kao i fizička lica grañane koji nemaju registrovanu djelatnost da usklade svoje poslovanje sa važećom zakonskom regulativom i na taj način izbjegnu sve eventualne neugodnosti i nepotrebne finansijske izdatke.

Kod svih lica kod kojih se zatekne voće i povrće bez validne i uredne dokumentacije (čl. 25. stav 2. Zakona o unutrašnjoj trgovini ”Službene novine FBiH”, broj: 40/10), pored novčane kazne u iznosu od 3.000 – 15.000 KM za pravna lica, 400 – 2.000 KM za odgovorna lica, 500 – 1.500 KM za fizička lica i 300 – 1.500 KM za fizička lica – grañane, biće izrečena i zaštitna mjera privremenog oduzimanja predmeta – robe kojom je načinjen prekršaj, kao i zabrana rada koja će biti obezbjeñena pečatom.

Nakon ovog saopćenja inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će na terenu djelovati isključivo represivno.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Voćar

Naravno treba to uvest kako bi narod pocrko od gladi!
J…. im sve ulozis silne pare na vozilo, robu i ostalo a zatim nesmijes prodavat kako bi prezivio jos ti dodu i oduzmu kupljenu robu jer nisi dao njima procenat.
Svi mi volimo sjedit i prodavat u objektu u hladu vise nego na cesti i suncu, ali sobzirom da nemamo objekat nemozemo ni negdje drugo. Ko nas J..E!!!
Dali ce zabranit i prodaju po pijaci neznam, i to bih trebali!!!
ĐUBRAD

Dzeko

Odma kod puteta u kontrolu. Kod njega su banane (i to buđave) 2,00km. Ne moze to tako:)

Filadendron

Vocar; haj ne kaki……. Svi placaju poreze pa mozete i vi!!!!

Alkos

Samo po običnom građaninu. Da vidimo koliko je jaka japija. I da vidimo do kada ce da trpi.

quin

Dosta je vise rada na crno, porez se mora plaćati kao i u svakoj drugoj državi, a kobajagi svi hoćemo u EU

Sinister

U Turskom Lukavcu neki likovi stali sa kombijem na raskrsnici i prodaju sve i svasta…od luka do bostana…preko puta njih su radnje i ljudima kalira roba,jos moraju platit sve drzavne troskove….sramota,ciganluk….

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x