Kod Incka “pao” dogovor o liberalizaciji viznog režima

1 1.773

inckoNa sastanaku pet političkih lidera sa visokim predstavnikom u BiH postignut je konsenzus o pitanjima koja se odnose na liberalizaciju viznog režima.

Nakon sastanka visokog predstavnika Valentina Incka sa predstavnicima političkih stranaka u Sarajevu, Lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da postoji konsenzus da se što prije riješe pitanja biometrijskih pasoša, strategije za borbu protiv korupcije i neki drugi zakoni, što bi omogućilo da bi BiH do oktobra dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije, pa bi njeni građani 2010. godine mogli putovati bez viza u EU.

Dodik je podsjetio da sastanku nije prisustvovao predstavnik SDP-a Zlatko Lagumdžija i dodao da Stranka za BiH nije poslala svog lidera Harisa Silajdžića, što je jasan pokazatelj odnosa ovih stranka prema procesu dogovaranja.

“Vidljivo je stalno neko jadikovanje kako odluka EU pravi probleme samo Bošnjacima. Mislim da više Bošnjaka ima hrvatski pasoš nego što Srba ima pasoš Srbije”, rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da atmosfera koja se stvara o tom pitanju, ne doprinosi potpunom razumijevanju.

Dodik je naglasio da tokom sastanka nije bilo značajnijeg razgovora u vezi ustavnih promjena.

“Ustavne reforme u BiH mogu biti samo vlasništvo nas u BiH i nakavo vođstvo stranaca za nas u tom procesu nije prihvatljivo. U procesu ustavnih reformi koji vode stranci nećemo učestvovati”, rekao je Dodik.

Lider SDA Sulejman Tihić je novinarima nakon sastanka rekao je da je prudski proces zapao u krizu i istakao da su se na sastanku političkih lidera u OHR-u pokazale velike razlike između njega i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

“Žao mi je što neki političari nisu bili prisutni, pogotovo jer se razgovaralo o viznom režimu i moglo dogovoriti sve da bi do 1. oktobra bili ispunjeni preostali uslovi za stavljanje BiH na bijelu šengen listu”, dodao je Tihić.

On je naglasio da su se politički lideri koji su bili na sastanku obavezali da će učiniti sve da bi preostali uslovi bili ispunjeni.

“Današnji sastanak je pokazao velike razlike između predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i mene kada je u pitanju sadržaj, tumačenje i realizacija prudskog procesa. Prudski proces je došao u krizu nakon sastanka u Banjaluci”, tvrdi Tihić.

On je ponovio da je Dodik odustao od realizacije nekih već dogovorenih pitanja u Banjaluci.

Tihić je optužio Dodika i za govor mržnje i neprovođenje dogovorenog, zbog čega je zatražio da ubuduće predstavnici međunarodne zajednice prisustvuju sastancima i budu svjedoci eventualnih dogovora.

“Danas je bilo žestoke rasprave između mene i njega kada je riječ o prudskom procesu”, rekao je tihić.

Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović rekao je da ova partija ne ulazi u prudsku trojku.

“Iz interpretacija Dodika i Tihića se zapravo vidi da prudska trojka i ne postoji. To je dogovor o tome da će se dogovarati i svako na različiti način tumači što je nekada postignuto u Prudu”, rekao je Halilović.

On je naglasio da se Stranka za BiH zalaže da svi razgovori o reformama idu na način da u njima učestvuju svi predstavnici parlamentarnih stranaka.

“Mi smo prisustvovali sastanku kako bi se izvršio pritisak na EU i da sve učinimo da BiH dobije liberalizaciju viznog režima zajedno sa ostalim zemljama zapadnog Balkana”, dodao je Halilović.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić izrazio je zadovoljstvo što su i ostale političke partije u BiH kroz ovaj sastanak uključene u dogovor na ubrzanju puta ka liberalizaciji viznog režima.

“Nadam se da će Republika Srpska uspjeti donijeti zakon o ombudsmenu koji bi zadovoljio Evropsku komisiju. Još postoji šansa da BiH do 1. januara dođe na bijelu šengen listu”, smatra Ljubić.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da bi naredni sastanak političkih lidera iz BiH mogao biti u septembru u Austriji.

Sastanku u Sarajevu, koji je organizovao Incko, prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić, HDZ 1990 Božo Ljubić, potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović, te lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je nešto ranije napustio skup.

(Novosti.baincko)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Magic

Nikako da se dogovore,ne razumijem zbog cega toliko medjusobno nepovjerenje.
I Njemacka je ratovala gotovo sa svim komsijama,ali danas sjede skupa za stolom i dogovaraju se i donose odluke za bolji zivot ljudi u cijelom regionu koji su ih izabrali!
Ne zivi se 100 godina,prodje im zivot u diskusijama i sastancima koje ama bas nista pozitivnog za Narod BiH ne donesose.
Ne znam koliki broj sjednica je njima potreban da se nesto za dobrobit svih donese?
Mene bi bilo sramota da mi neko dodje iz komsiluka i kaze mi sta i kako treba da zivim i radim,zavodi mi red u kuci,jer toja sam sa mojom porodicom nisam u stanju!

Traze odobrenje za putovanje u MULTIKULTURNU Evropu bez viza,a propagiraju sopstvene jednoetnicke regije.

Nesto sam danas od ovog sunca osamucen,sorry ako komentar nije na mjestu!

Magic

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x