Kako i na osnovu kojih i čijih ovlaštenja je sklopljen sporazum s MMF-om?

0 424

komsicŽeljko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio je prije dvadesetak dana pismo Nikoli Špiriću, predsjedavajućem Vijeća ministara i Draganu Vrankiću, ministru finansija i terzora, kojim traže objašnjenje kako i na osnovu kojih i čijih ovlaštenja je sklopljen sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom o kreditu u iznosu od 1,2 milijarde maraka! Objašnjenje je zatražio i od Kemala Kozarića, guvernera Centralne banke BiH.

Saznali iz medija

Odgovor još nije dobio. Komšićev zahtjev temelji se na činjenici da je ustavna procedura potpuno zaobiđena, zapravo da je ustav BiH prekršen. Naime, Predsjedništvo BiH prema ustavnim odredbama vodi i odobrava sve međunarodne ugovore, donosi odluku o njihovoj ratifikaciji koju potpisuje predsjedavajući Predsjedništva, a koju kasnije potvrđuje Parlament BiH. Vijeće ministara pokreće inicijative i njih mora, po slovu Ustava, odobriti Predsjedništvo BiH. U slučaju pregovora i sklapanja ugovora sa Međunarodnim monetranim fondom, Predsjedništvo BiH nije čak ni konsultovano niti je upoznato s „pismom namjere” koju je Vijeće ministara uputilo MMF-u. Željko Komšić, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, članovi Predsjedništva BiH, za pregovore s MMF-om saznali su iz medija i izjava koje su davali Špirić, Vrankić i Kozarić. Nezvanično saznajemo, da Predsjedništvo BiH nije ni upoznato sa sadržajem ugovora sa MMF-om.

Prva tranša stigla

Sve ovo je prouzrokovalo novi međunarodni skandal, a u ovom trenutku još nije poznato kako će na to reagovati Međunarodni monetrani fond. Ovo utoliko više što je prva tranša iz aranžmana s MMF-om uplaćena Centralnoj banci BiH. Radi se o sumi od 400 miliona maraka i dvije trećine novca su prebačene Federaciji BiH, a jedna Republici Srpskoj. MMF će svaka tri mjeseca kontrolisati kako se i u koje svrhe raspolaže s tim novcem, a od rezultata tih kontrola zavisit će svaka naredna uplata. I ovaj slučaj najbolje dokazuje u kakvoj se dramatičnoj situaciji nalazi BiH u kojoj se svjesno krši Ustav i to od strane Vijeća ministara i uopće državnih institucija.

(San)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x