Kafa sa Nazifom Mujićem na SFF: I nakon crvenog tepiha ostaje borba za život i porodicu

0 596

Prvi gosti tradicionalnog programa Sarajevo Film Festivala (SFF) „Kafa sa…“ ove godine bili su reditelj Danis Tanović i glavni akter njegovog filma „Epizoda u životu berača željeza“ Nazif Mujić.

17_08_13_naslovna_beraci_zeljeza

Inače, ovo ostvarenje, koje je nastalo prema istinitoj priči, sinoćnjim projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) i Ljetnom kinu !hej otvorilo je 19. sarajevsku filmsku priču.

Na kafi s brojnim predstavnicima medija, studenata, filmskih umjetnika… Tanović i Mujić govorili su o procesu snimanja filma, teškoćama s kojima su se suočavali tokom rada, kao i problemu koji ovo ostvarenje akcentira – diskriminaciji nacionalnih manjina u BiH, posebno romske populacije.

Najvažnije je da film bude viđen, jer je to bila svrha cijelog rada. Nazif će sutra otići kući da živi svoj život koji je potpuno drugačiji od svega ovoga na festivalu. Nadam se da je sada njegov život bolji nego što je do sada bio, jer, ako je tako, onda mi je to najvažnije. Ovaj film trebao je biti početna tačka o našem društvu i o tome šta se tu treba mijenjati – naglasio je Tanović.

Mujić je na to dodao da je najveća promjena u njegovom životu, nakon što je film snimljen, ta da je, napokon, dobio posao i da sada ima osiguranje za sebe i svoju porodicu.

– To mi je najviše bilo potrebno. Najvažnije je shvatiti da smo svi isti, imamo istu krv, bez obzira na boju kože ili naciju. Ja sam samo govorio istinitu priču, a još hiljade je takvih ljudi u BiH. Vlastima preporučujem da čuju i njih. Ali život teče dalje – borba za život i porodicu i nakon crvenog tepiha. Porodica je na prvom mjestu – istakao je Mujić.

Podsjetimo, „Epizoda u životu berača željeza“ pokazuje samo segment svakodnevnog preživljavanja Nazifa Mujića i Senade Alimanović.

(SodaLIVE.ba/AVAZ)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x