Jovan Jovanović ima 107 godina i ne žali se na zdravlje: Najstariji Bosanac preživio pet ratova

3 1.177

Preživio sam pet ratova, i to dva balkanska, dva svjetska i agresiju na BiH. Otkad sam se rodio, patio sam. Mati me nije imala čime hraniti, a cijeli život sam bos hodao po trnju, svašta sam proživio, samo me još grom nije bio i mlin mlio.

Jovan-Jovanovic-1-FF

Ovo je u razgovoru za “Dnevni avaz” kazao Jovan Jovanović (107), rodom iz Crne Gore, korisnik Doma za stara i iznemogla lica u Nedžarićima i, prema dostupnim podacima, najstariji građanin BiH. Iako ima više od stoljeća, kako kaže, sramota je da se požali na zdravlje. Jovanović je bivši profesor ruskog jezika, a 40 godina predavao je u sarajevskoj Drugoj gimnaziji. Od 1993. je korisnik staračkih domova, a 17 godina živi u Nedžarićima.

U Prvom svjetskom ratu izgubio sam oca, u Drugom sestru, a u ovom posljednjem izgubio sam sve što sam imao. Živio sam u trosobnom stanu u Hrasnom sam, jer mi je supruga preminula 1973. godine i nismo imali djece. Srbi su mi uzeli sve, a teško sam i ranjen. Od tada živim sam po podrumima, bolnicama, prihvatilištima… – govori Jovanović.

Pored svih nedaća koje je preživio, još ima osmijeh na licu, pogotovo kada priča o svojoj preminuloj supruzi i radu u školi.

Brojni radovi

Žao mi je što nemam njenih slika. A škola… škola mi je bila sve. Iako mi je lijepo ovdje, u Domu, moram reći da mi nedostaju moji drugovi i biblioteka. Cijeli život sam čitao i pisao. I danas je tako. Ovdje imam prijateljicu Fahiru Turković, koja je korisnica Doma također, intelektualka i prijatelji smo 18 godina – ističe Jovanović.

Nije krio nostalgiju za otadžbinom, ali za njega je, kako nam je rekao, Bosna i Hercegovina domovina. Pitali smo ga da nam kaže koji je recept za dug život. No, na moment se zamislio, a odgovor nas je, u najmanju ruku, iznenadio.

Morate stradati kao što sam ja stradao… – kazao je Jovanović, dodavši da nikada nije ni pio, ni pušio, ni probao kafu.

Inače, Jovanović se školovao na Cetinju i u Beogradu. Do sada je objavio 218 naučnih radova, pisao je bibliografije, prikaze, prevodio s ruskog jezika, kojim se i danas dobro služi.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
sodafan

Čuj zar postoje bosanci i hercegovci? Koliko dodikovci, teheranci islamske zajednice i krvati negiraju bosance i hercegovce, drago mi je ipak vidjeti da se i jedan crnogorac osjeća kao bosanac.

Nemam Ime

Ja mislim da nije izjavio da su mu Srbi sve uzeli nebi ni bio objavljen clanak…
Bitno je da se mrzimo, pa ja, sta ce nam mir… Nije to za krkane i debile…
Blago nama sa mozgovima koje imamo…

elvis

pa mozda je djed samo iskren i kaze kako jest ….pa nije glup ako je star …zna djedo ko je sarajevo 4 godine teroriso i tako to ….uostalom profesor je 🙂 a fino je to sto je zivio zdrav i dug zivot ….samo zalosno sto nema nikog svog djece ,unucadi itd ,zene itd 🙁

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x