Još jedna prevara potrošača

1 1.239

Naše potrošačke korpe su svakim danom sve lakše, a razlog nije samo rast cijena i plitak džep, nego i sve češće “kalirana” roba, upakovana u istu ambalažu i uglavnom sa istom cijenom, upozoravaju iz Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona.

“Najviše se radi o konditorskim proizvodima i prehrambenim mliječnim proizvodima, zamjenama za mliječne proizvode gdje se pakuju pod istim pakovanjem, dizajnom, izgledom, ali su lakši za 10 do 20 posto”, navodi predstavnica spomenutog udruženja Gordana Bulić.

Tako, naprimjer, čokolada od 100 grama sada uglavnom teži 80 grama, a margarin umjesto 250 sada teži 200 grama. Budući da je ovoj pojavi teško stati ukraj, jer se proizvođači pravdaju proizvodnim inovacijama, iz Udruženja za zaštitu potrošača podsjećaju kupce da su dužni obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda, ime proizvođača i distributera, zatim neto težinu, a na koncu i njegovu cijenu, koja nije smanjena proporcionalno gramaži proizvoda.

Inspekcije nisu imale pritužbi, ističe direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković. “Uistinu se niko nije žalio na ovaj novi model uzimanja novca u trgovinama. Inspekcije stalno obilaze teren, gledaju gramažu, težinu iskazanu na deklaraciji, ali do sada nisu uočili nedostatke”, navodi Duraković.

Udruženje za zaštitu potrošača TK najavljuje mogućnost organiziranja kampanje provjere na tržištu i apela na trgovačke sisteme da ne nabavljaju proizvode kojima se potrošači dovode u zabludu. Ni inspektori ne miruju. Posljednjih dana su obavili 336 nazdora, prvenstveno hljeba, ali nisu uočili neregularnosti. Stoga mole građane, koji smatraju da su prevareni, da se odmah jave inspekcijama ili Udruženju za zaštitu potrošača.

(SodaLIVE.ba/Fena)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
chame

pih, kao da je to nesto novo…najbolji prrimjer su pekarski proizvodi, hljeb je svakim danom bivao sve skuplji i sve laksi, a kifle da ne spominjem, mogu u oko stati

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x