Još jedna prevara kupaca

2 542

Naše potrošačke korpe su svakim danom sve lakše. Razlog nije samo rast cijena I plitak džep, nego I sve češće „kalirana” roba, upakovana u istu ambalažu I uglavnom sa istom cijenom upozorava Gordana Bulić, iz Udruženje za zaštitu potrošača TK

Ilustracija

“Najviše se radi o konditorskim proizvodima I prehrambenim mliječnim proizvodima, zamjenama za mliječne proizvode gdje se pakuju pod istim pakovanjem, dizajnom, izgledom, ali su lakši za 10 do 20 odsto”.

Čokolada od 100 grama sada uglavnom teži 80 grama, a margarina, umjesto 250, sada je 200 grama. Budući da je ovoj pojavi teško stati ukraj, jer se proizvodjači pravdaju proizvodnim inovacijama, iz Udruženja za zaštitu potrošača podsjećaju kupce da su dužni obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda, ime proizvodjača I distributera, zatim neto težinu, a na koncu I njegovu cijenu, koja nije smanjena proporcionalno gramaži proizvoda. Inspekcije nisu imale pritužbi, ističe Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove: ” Uistinu se niko nije žalio na ovaj novi model uzimanja novca u trgovinama. Inspekcije stalno obilaze teren, gledaju gramažu, težinu iskazanu na deklaraciji, ali do sada nisu uočili nedostatke. Udruženje za zaštitu potrošača TK najavljuje
mogućnost organizovanja kampanje provjere na tržištu i apela na trgovačke sisteme da ne nabavljaju proizvode kojima se potrošači dovode u zabludu.

Ni inspektori ne miruju. Posljednjih dana su obavili 336 nazdora, prvenstveno hljeba, ali nisu uočili neregularnosti. Stoga mole gradjane, koji smatraju da su prevareni, da se odmah jave Inspekcijama ili Udruženju za zaštitu potrošača.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Prst

Nemaju se oni cime pravdati u ovom slucaju. Isticanje jedne tezine na proizvodu a umanjenje stvarne tezine se svrstava pod krivicno djelo prevare i kao takvo je kaznjivo po Zakonima kako RBiH tako i FBiH.
E, sad je druga stvar sto oni koji mogu nece da urade nista oko toga – naravno misli se na inspektore, tuzilastvo i sudstvo.
nije samo ovaj slucaj za koji svi znaju:
poznato je da u pekarama u Lukavcu NIKO od njih ne kuca racune ne kasu.
Ali, je*e se inspektora. kakva njima korist kad se plati kazna. Bolje je uzeti malo mita.
Sve su krivi inspektori. Da oni rade svoj posao ne bi bilo ovako.

Djete_ulice

PA VJERUJTE DA TREBAMO POCETI PRIJAVLJIVATI…
SVABO BI TO URADIO DAVNO…ZATO I JESU NAPREDNI..

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x