Iz Libije kući krenulo 106 BH državljana

0 576

Prema informacijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju, a koje su potvrđene od Generalnog konzulata Republike Turske u Bengaziju, 26. februara 2011. godine iz luke Bengazi su isplovila dva turska broda sa 106 bh. državljana.

Libija

Na brodu Iskenderum, nalazi se 39 bh. državljana, a na drugom brodu se nalazi 67. Na brodovima su i 32 državljana Republike Makedonije, kojima je evakuaciju organizovala Ambasada Bosne i Hercegovine u Tripoliju.

Očekuje se da će brodovi u ponedeljak 28. februara 2011. godine uploviti u tursku luku Marmarisu, gdje građane Bosne i Hercegovine očekuje Generalni konzul BiH iz Istanbula i dva službenika ovog Generalnog konzulata. Još 85 bh. državljana čeka na evakuaciju u luci Bengazi.

Planirano je da evakuacija bude realizovana sutra, 27. februara 2011. turskim brodom. Svi bh. građani u ovoj grupi su u dobrom stanju, a u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju osiguran im je smještaj i dostavljena hrana i voda. Grupa od osam bh. državljana evakuisana je preko libijsko-egipatske granice i trenutno se nalaze na aerodrumu u Kairu, čekajući dalju vezu prema Bosni i Hercegovini.

Planirano je da u grupi bude 13 državljana, ali je pet odustalo svojom voljom.

Grupa je od libijsko-egipatske granice do aerodruma u Kairu prebačena manjim autobusom u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kairu, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zatražilo je dozvolu za jedan let, koji će biti organizovan po dobivanju dozvole, očekuje se da će to biti realizovano u ponedeljak, 28. februara 2011. godine.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x