Instruktori nezadovoljni ugovorima: Zaradit će 540 KM, a popisivač i do 800 KM…

0 489

Glavne zamjerke su na utvrđene iznose po stavkama. Instruktori su, naime, nezadovoljni što im je naknada za držanje instrukcija popisivačima utvrđena u dnevnom iznosu od pet KM, iako su, kako tvrde, taj posao obavljali pet dana i bili angažirani po osam sati dnevno.

popis-ilustracija

U vrijeme probnog popisa, tvrde, prije godinu taj iznos paušala bio je po 25 KM.

Istovremeno, nezadovoljni su i što će po popisivaču dobiti 90 KM, iako u većini slučajeva imaju manji broj popisivača u odnosu na broj popisnih krugova, a za svaki moraju izvršiti kontrole (tri kontrole za svaki krug i obilazak po pet adresa da bi se utvrdilo da li je popisivač dolazio). Tvrde kako će tako kao instruktori zaraditi manje nego popisivači (primjera radi, instruktor sa šest popisivača dobit će 540 KM, odnosno 565 KM sa instruktivnom nastavom, a popisivač oko 800 KM).

Osim toga, nezadovoljni su i činjenicom da su kao naknadu za troškove telefona dobili svega 7,5 KM po popisivaču, te što nije predviđena naknada za hranu ni instruktorima ni popisivačima. U redakciju Oslobođenja stiglo je i više poziva putem kojih su se instruktori i popisivači žalili na to što će raditi i u vrijeme Bajrama (nakon 15. oktobra vršit će se predaja popisnog materijala i kontrola). Nezadovoljni su i što su tek četvrti dan nakon početka obavljanja posla potpisali izjave o zaštiti podataka.

– Svi opći uvjeti o visini naknada, odnosno satnica za instruktore i popisivače bili su poznati u vrijeme njihove aplikacije na konkurs. Dva mjeseca je trajao taj postupak i svi su znali za koliko će raditi i pod kojim uvjetima. O tome je utvrđena metodologija, koja im je predočena kroz obuku. Sada postavljati pitanje troškova telefona i ishrane je bespredmetno. I to što će se raditi za Bajram svi su znali i na to su pristali prihvatajući posao, jer su znali za period svog angažmana, pojašnjeno nam je u Agenciji za statistiku BiH, odakle su naveli i da svi oni koji su nezadovoljni mogu podnijeti prijave, odnosno žalbe nadležnim organima.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x