Inspekcije uskoro na svim fakultetima u BiH

0 532

studentiInspekcije Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, zajedno sa županijskim nadležnim inspekcijama, do kraja mjeseca će započeti s provjerama na svim bh. visokoobrazovnim institucijama.Cilj je utvrditi primjenu standarda i normativa koje je donijela federalna Vlada, a zbog toga bi se većina visokoškolskih institucija mogla naći u problemima. Poznato je da većina fakulteta u BiH ne zadovoljava osnovne uvjete za održavanje predavanja sukladno spomenutim standardima.

– Mi ne možemo izdati nalog za obustavu rada na fakultetima, ali možemo donijeti nalaz u kojem to predlažemo. Ako, primjerice, na odjelu za fiziku utvrdimo da nema opreme koja je nužna za normalno odvijanje nastave, onda ćemo predlagati i obustavu predavanja na tom fakultetu, tj. odjelu – rekli su nam u Federalnom ministarstvu obrazovanja.
Osim uvjeta u kojima se odvija nastava na fakultetima, provjeravat će se i broj radnih sati profesora i asistenata, broj zaposlenih u administraciji, broj stalno zaposlenih profesora te prostori s kojima fakulteti raspolažu.

– Broj zaposlenika za obavljanje administrativnih, računovodstveno-financijskih i drugih poslova utvrđuje se po strukturi u skladu sa specifičnim potrebama visokoškolske ustanove – stoji u dijelu standarda koje je usvojila federalna Vlada, a navodi se kako najmanje 50 posto profesora i asistenata mora biti u stalnom radnom odnosu na fakultetima.

– Nadgledanje provedbe novih standarda i normi bit će dugotrajan proces – tvrdi Ivan Čuljak, glavni federalni inspektor.

(Večernji/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x