Inspekcija iza sebe ostavlja samo čist prostor

0 574

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzla u proteklom periodu je sa 63 izvršioca realizovala oko osam hiljada pregleda, izrekla preko 2.500 sankcija, 1.600 upravnih mjera, 4.500 uvjerenja i certifikata za 11 izvoznih firmi u kojima su prisutni od ulaska sirovine do izlaska finalnog proizvoda koji će preći granicu države BiH, kaže direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković.

Ilustracija

Brojke ukazuju da inspekcija TK ostvaruje realizaciju koliko preostalih devet zajedno. U toku su intenzivne aktivnosti koje će rezultirati poštivanjem zakonske regulative i uspostavljanjem bolje pravne države.

I pored brojnih upozorenja, saopćenja za javnost i intenzivne kontrole na terenu prisutno je ogromno protivpravno djelovanje. U ovom periodu u TK zapečaćeno je oko 500 objekata koji nisu imali dozvole za rad ili su bili povratnici u prekršajima, a izrečeno je oko pola miliona KM novčanih kazni. “Pokazalo se da neki subjekti ne žele dijalog sa državom, pa smo izrekli 750 prekršajnih naloga i oko pola miliona KM novčanih kazni. Ova Uprava ne služi za punjenje budžeta, ali pola miliona KM nije zanemariva cifra, čak je zabrinjavajuće da se nakon toliko upozorenja, saopćenja za javnost i prisustva na terenu, prekršaji čine i ponavljaju”, kaže za rtvtk.ba direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković.

Kantonalni inspektori će se fokusirati na suzbijanje rada bez odobrenja, rada na crno, zatim prodaju alkohonih pića mlađim od 18 godina, zatim bespravnu eksploataciju uglja posebno u području Dubrava gdje je i najizraženija, zatim pečenjare, benzinske pumpe, kao i tri nova ilegalna otpada. Na tome se neće stati. “Aktuelizirana su četiri nova autootpada koje ćemo kontrolisati već naredne sedmice. Sugerišem i preporučujem da se niko ne upušta u avanture, jer ćemo sigurno zatvoriti autootpade koji nema prateću dokumentaciju, a s nama uvijek dolazi gajfer, presa i kamioni za odvoz. Iza sebe ostavljamo samo čist prostor, čistu ledinu”, naglašava Duraković.

Nastavlja se kontrola tzv. bijelih mantila, oblasti u kojoj prema riječima Durakovića, u TK najviše živi pravna država. “Kontrolišemo korištenje lijekova koji su registrovani na ovom prostoru, zatim režim izdavanja lijekova, prisustvo stručnih lica, radno vrijeme, rokove koji su posebno važni kod antišok terapije i kod ostalih lijekova, a posebno konrolišemo higijenu”, kaže Duraković.

U narednom periodu kontrola će biti pojačana posebno kod povratnika u prekršaj, kao i izricanje represivnih mjera jer “ovom Kantonu i ovoj državi ne trebaju subjekti koji ne poštuju zakone i koji ne žele dijalog sa državom”, poručuje Duraković.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x