Hrana u BiH sve sigurnija

0 576

supermarketHrana koja se građanima BiH nudi u prodavnicama sve više zadovoljava postavljene standarde. Ovo su potvrdili iz Agencije za sigurnost hrane BiH na osnovu analiziranih uzoraka u prvih šest mjeseci ove godine.

– Procent uzoraka koji nisu zadovoljavali higijensku ispravnost u 2006. bio je 6,34 posto, u 2007. godini 6,9, prošle godine 6,6, a u prvoj polovini ove 2,62 – kaže Sejad Mačkić, direktor Agencije.

On ističe i kako se na osnovu analiziranih podataka u posljednje tri godine može uočiti pad broja bolesti koje se prenose hranom. Prema podacima koje smo ranije dobili iz ove agencije, a na osnovu analiza rađenih u prvih nekoliko mjeseci, najveći broj hemijski neispravne hrane odnosio se na mlinsko-pekarske proizvode u kojima je uočeno prisustvo teških metala.

Prema negativnim nalazima, isticali su se, također, mlijeko i meso te njihove prerađevine. Iz Agencije kažu kako u analiziranoj hrani nije bilo pesticida, a od 3.372 analizirana uzorka, u 262 pronađeni su tragovi teških metala. Inače, urađeno je ukupno 54.726 laboratorijskih nalaza. U 19.769 fizičko-hemijskih analiza, za 633 uzorka utvrđena je hemijska neispravnost.

(Fena/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x