Hoće li u 2011. godini biti zatvoreno oko 10 hiljada preduzeća u BiH?

2 497

Ključni problem građana BiH i ove godine biće nedostatak posla, a svi ekonomski parametri ukazuju na to da bi u narednom periodu “vojska radnika” mogla da ostane bez radnog mjesta.

Ilustracija

Većina ekonomista, sindikalaca, ali i poslodavaca, ističe da će kriza primorati vlasnike brojnih preduzeća da stave ”ključ u bravu”.

Predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH Alija Bakšić, ističe da će ovogodišnji budžeti biti više socijalni nego razvojni. On je dodao da je, stoga, opravdan strah da oporavka privrede BiH, neće biti ni u ovoj godini.

Bakšić je naveo da su krizom posebno pogođeni tekstilna, metalska i prehrambena industrija, ali i poljoprivreda.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Avad Bahto, međutim, smatra da sadašnji ekonomski tokovi ne mogu dodatno uticati na proces otpuštanja.

Pojedini ekonomisti predviđaju da će 2011. godine u BiH biti zatvoreno minimalno 10.000 preduzeća, a statistika pokazuje da se iz godine u godinu otvara sve manje firmi.

Istraživanje, koje je prije nekoliko mjeseci provela jedna kompanija iz Sarajeva, pokazalo je da je u BiH 2007. godine registrovano više od 15. 000 preduzeća, a za deset mjeseci 2010. godine tek 8.616 novih pravnih subjekata.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Denal

Mislim da ce biti i gore nego sto prognoziraju, da ce potpuno rasulo privrede biti, sve dok nam je ovakva vlast

padobranac

zar mi imamo vlast?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x