Hitno zaštiti Vjetrenicu od propadanja

0 441
pecina-vjetrenicaMeđunarodno društvo za podzemnu biologiju (SiBioS / ISSB) ponovno je pozvalo vlasti u Bosni i Hercegovini da zaštite Vjetrenicu čija je budućnost teško ugrožena neprikladnim pristupima te zatražio da se pri planiranju rukovode kriterijima održivog razvitka.

Svijet bi mogao izgubiti jedan od nadragocjenijih dragulja svjetske baštine, jer je Vjetrenica u svjetskim razmjerima jedna od dvije najbogatije pećine i važan podzemni hidrogeološki sistem, te zaslužuje sve superlative kao primjer svoje vrste. Uvelike nadmašuje druge bogate pećine poput Mamutske pećine u Kentuckyju, koja se nalazi na Listi svjetske baštine.

Svjetsko društvo podsjeća da je 2004. godine Komisija za UNESCO BiH predložila vladi da nominira Vjerenicu za Listu svjetske baštine. Također, podsjeća da ju je 1950. Zavod za zaštitu prirodnog i kultrnog naslijeđa BiH proglasio spomenikom prirode.

Društvo precizira da je Vjerenica ugrožena crpljenjem vode s izvora Lukavac, kojim se mijenjaju ekološki uslovi u pećini, otvaranjem kamenoloma u zaštićenom području čime se mijenjaju obilježja krškog krajolika, namjerama elektrificiranja pećine bez konsultacije kvalificiranih institucija ili osoba.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x