Himna i dalje samo za zviždanje

1 740

zastava-bih-vijoriTekst himne BiH, do kojeg se nakon 12 godina došlo kompromisom, srpski zastupnici u Domu naroda državnog Parlamenta nisu podržali.

Tekst je utvrdila komisija sastavljena od književnika i etno-muzikologa, a u kojoj su bili i predstavnici Srba.

Deset godina Bosanci i Hercegovci mumljali su uz note himne koju je zemlja dobila 1997. jer političari nisu mogli da se dogovore oko teksta prihvatljivog za sva tri naroda.

A onda je prošle godine formirana Komisija za prijedlog teksta, a u februaru ove godine riječi su na svečanoj ceremoniji i predstavljene.

Dan prije nego što će se naći na glasanju u Domu naroda, tekst himne usvojen je na Zastupničkom domu.

Za njega je glasala većina poslanika iz Republike Srpske, međutim predstavnici istih tih stranaka su u narednih 24 sata promijenile mišljenje u Domu naroda.

Zastupnik iz reda srpskog naroda u izjavi za radio Slobodna Europa Mladen Ivanić tvrdi da su ljudi koji su glasali za tekst u Zastupničkom domu terani da glasaju protiv u Domu naroda i da je to tipičan primjer neodgovorne politike.

“Trebalo je u startu ljudima reći: ‘Ljudi, nema šanse da se himna donese, ne postoji politička saglasnost’ – i da se ne pravi farsa od toga sve ovo vrijeme”, rekao je Ivanić.

Zastupnik iz reda hrvatskog naroda Branko Zrno misli da je civilizacijska obaveza bila da ovoj zemlji, ako ništa drugo, omoguće da ima svoju himnu.

“Ovo što sada imamo zaista je pola himne”, izjavio je Zrno.

Dušan Šestić, jedan od autora teksta himne koji je prije 11 godina uradio i muziku, takođe je razočaran što tekst nije prihvaćen.

Ovoj zemlji, ističe, očigledno himna nije potrebna.

Na pitanje da li bi ponovo konkurisao za neki novi tekst, Šestić kaže da ne vidi više motivaciju za tako nešto i da ne zna kako bi trebalo da izgleda prihvatljiv tekst.

(agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ma ja ba

Treba ovu himnu pjevati a kome se nepjeva nemora !!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x