Gužve na šalterima za biometrijske pasoše

0 1.093

Nakon odluke o ukidanju viza građanima BiH, koji će od 15. decembra slobodno moći putovati u 22 zemlje Šengena, na šalterima za izdavanje biometrijskih pasoša već su velike gužve.

Odmah po donošenju odluke Evropske unije, u utorak broj zahtjeva za izdavanje pasoša povećan je za 30 %, odnosno sa prosječnih 90 na dan, na 130.

Ukidanjem viza vlasnici biometrijskih pasoša iz BiH moći će putovati u zemlje Šengena, gdje spadaju 22 države Evropske unije, te Švicarska, Norveška i Island. Iako se ukidanje viza očekuje odavno, odmah po donošenju odluke građani su pohrlili da predaju zahtjeve za izdavanje biometrijskih pasoša. Građani koji posjeduju važeće putne isprave, ukoliko namjeravaju putovati van BiH moraju također podnijeti zahtjev za zamjenu važeće putne isprave, jer samo sa biometrijskim pasošom moguće je koristiti bezvizni režim i putovati u zemlje Šengena. Za zamjenu putne isprave neophodno je ponijeti stari pasoš, ličnu kartu i uplatnicu od 40 KM.
Za sve one koji na put planiraju voditi dijete mlađe od 18 godina, bitno je napomenuti da je pilikom predaje zahtjeva za izdavanje biometrijskog pasoša neophodno prisustvo oba roditelja.

Ne postoji više mogućnost kolektivnih pasoša, te svaka osoba mora imati svoju sopstvenu putnu ispravu. Iako je zakonski rok za izdavanje putnih isprava 30 dana, dosadašnja praksa je pokazala da procedura nikada nije potrajala duže od 15 dana. Iz ministarstva unutrašnjih poslove TK najavljuju da će pratiti situaciju, te ukoliko gužve potraju, poduzeti određene mjere kako bi se čekanje u redovima smanjilo.

Prema bezviznom režimu, građani BiH u zemljama Šengena moći će boraviti 90 dana u okviru šest mjeseci.To pravo građani će moći iskoristiti odjednom, s tim da će morati napraviti pauzu od 90 dana, kako bi mogli ponovno otputovati. Boravak se može i podjeliti na nekoliko mjeseci, ali ukupan broj dana ne smije preći 90 i to opet u okviru šest mjeseci. Ukoliko se to prekrši, osobi će biti zabranjen ponovni ulazak u zemlju. Još uvijek bez viza ne možemo putovati u Veliku Britaniju, Irsku, Rumuniju i Bugarsku.

(RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x