Građani žele Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine

7 629

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ističe da se Prijedlog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine već dvije godine nalazi u zakonodavnoj proceduri kroz redovni postupak, koji podrazumijeva dva čitanja na Vladi i Parlamentu Federacije BiH, davanje mišljenja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), te javnu raspravu.

parlament-bih-bijela-sala_0

Tokom ovog postupka je na Nacrt zakona dostavljen veliki broj sugestija i primjedbi, od kojih je najveći broj ugrađen u Prijedlog zakona koji je upućen u parlamentarnu proceduru. To se, prije svega, odnosi na mišljenje VSTV-a BiH, dostavljeno Aktom broj 08-02-1335-3/12 od 07.11.2012., koje je u potpunosti uvaženo i inkorporirano u tekst prijedloga zakona.

„Tvrdnje kako će Agencija za upravljanje oduzetom imovinom ‘oduzimati imovinu i prije pokretanja krivičnog postupka’ su zlonamjerne besmislice. Svakome ko je, makar letimično, pročitao Prijedlog zakona jasno je da Agencija za upravljanje nema nikakve operativne nadležnosti kako je to, uostalom, precizirano u članu 32. stav 2. Prijedloga zakona koji glasi ‘Agencija nema operativne nadležnosti za provođenje finansijskih istraga i oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom’, javlja RTV SLON.

Dakle, radi se o klasičnoj manipulaciji koja za cilj ima prepadanje javnosti. Za nečim takvim nema potrebe. Ovog zakona trebaju da se plaše samo oni koji su, bilo kojim oblikom kriminala, stekli nezakonito stečenu imovinu. Ovaj zakon usmjeren je samo i isključivo protiv njih i svi protivnici ovog zakona i zapravo brane kriminal i ono što su kriminalci stekli.

Prema Prijedlogu zakona, samo sud može oduzeti imovinu, privremeno ili trajno i to samo na prijedlog tužilaštva u jasno propisanom postupku, koji uvažava najviše međunarodne standarde zaštite ljudskih prava.
Konstrukcije o tome kako će direktor Agencije imati ovlasti da naređuje policiji, tužiocima i sudijama su potpune izmišljotine, jer takve ovlasti u ovoj zemlji nema, niti može imati, bilo ko, a najmanje rukovodeći državni službenik koji upravlja samostalnom federalnom upravnom organizacijom, što Agencija prema prijedlogu zakona jeste“, navodi se u saopćenju Nermina Nikšića, premijera Vlade FBiH.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
RED BERET

Neda sda mafija opljackano,opet ce da posalje svoje ovce u rovove,ali opljackano ostaje na njihovim racunima.

FOTON

Ovo je prvi znak da se izbori blize.

Profesor

To je još jedan Lagumdžijin trik smišljen u američkim i britanskim marketinškim agencijama. Imamo mi zakone za oduzimanje opljačkane imovine,samo ih ne sprovode.

NUKA

Koja budala ce sjeci granu na kojoj sjedi?A novce iz svojih dzepova vaditi i trpat u tude e to mogu samo glasaci.Kako rece komsija na glasanje udem ko ovca a izadem ko magarac

borac

Žao mi je ali ja koliko znam ta priča kruži evo već treće ibore.Molim vas lijepo koće sam sebi oduzeti ono što je opljačkano A opljačkano je sve i još se pljačka tu priču neka objese mačku o rep a narode pamet u glavu pa razmislite dobro dokle ovako.

Sano

To se nikada nece desiti.

posmatrac

Prije ce oni oduzet nama postenim ljudima ono sto jos imamo nego mi njima ono sto su oni pokrali.Nema nama napretka dok ne smaknemo kojeg za primjer vidili bi promjena sami sebi bi smanjili plate i poklanjali pokrano drustvu.Dok to ne bude oni ce se nama smijati u lice a otimat zadnji obrok,gdje ima to pemzija320km za ljude koi su izgradili ovu zemlju a vijecnici3000km koi unistavaju ovu Bosnu.Sve njih treba na minimalac pa kako popravljaju situaciju tako se popravlja i njihova plata,ovako Bosna tone a Radeljas ode u tacku pobrino se za pra pra unucad.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x