Građani ne znaju koja su njihova potrošačka prava

1 846

Građani BiH pozivaju se na Zakon o zaštiti potrošača, kako bi ostvarili svoja prava. Međutim na terenu to izgleda drugačije. Doznajemo da većina ipak nije upoznata sa osnovnim odredbama niti znaju koja su njihova osnovna potrošačka prava.

Ilustracija

Zakon o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini koji je usvojen 2006. godine uređuje odnose između potrošača, proizvođača i trgovaca. Nije rijedak slučaj da se građani u određenim momentima pozivaju na ovaj Zakon a da u suštini ne poznaju njegove osnovne odredbe niti znaju koja su njihova osnova prava kao potrošača. U to smo se uvjerili na ulicama Tuzle. Većina anketiranih građana ne poznaje Zakon niti znaju koja su njihova prava.

Stoga ne treba da začuđuje činjenica da građani nekada povjeruju u ekonomske i neobjektivne propaganda. U Udruženju za zaštitu potrošača TK doznajemo da je u toku rasprava koja se odnosi na izmjenu Zakona u članovima gdje je dozvoljeno preuveličavanje dobrih karekteristika proizvoda a na osnovu kojih se kupac dovodi u zabunu. Izmjena se što prije mora usvojiti jer je riječ o direktivi koja dolazi od strane Evropske unije.

Međutim i ovoga puta politika je umiješala svoje prste te se usvajanje izmjene ne može očekivati tako brzo. “ Vijeće ministara BiH formiralo je tim koji se sastao samo dva puta i koji je predložio izmjene. Međutim kada su se izmjene trebale usvojiti političari iz Republike Srpske su odustali navodeći da ih trenutno ne zanima državni Zakon te da prvo trebaju rješiti enititeske zakone”, navodi Mediha Bakalović, zamjenica omudsmena za zaštitu potrošača BiH

A kako se ponašaju političari ponaša se i većina prodavaca pa se za kupljenu robu ne izdaju obavezni računi. Na artiklima koji su na sniženju ne ističe se stara i nova cijena niti se kupcu daje obrazloženje zbog čega je cijena određenog proizvoda snižena, a što je po Zakonu iz 2006. obavezno.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sahariza

Ja znam svoje obaveze a za ova prava neka se bore oni koji imaju sta potrositi. Nek sam im se nagovorila!bas!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x