Građani duguju stotine miliona KM

3 551

Više od polovine građana u Bosni i Hercegovini ima problem s plaćanjem računa, a dugovanja za razne komunalne usluge mjere se stotinama miliona maraka, od čega polovinu dugova čine fizička lica, a polovinu poslovni subjekti.

javni-dug

Procjene nevladinog sektora i potrošačkih udruženja u našoj zemlji ukazuju na to da svako četvrto domaćinstvo kasni s plaćanjem barem jednog računa. U Sarajevu građani najviše duguju “Elektroprivredi”, “Toplanama” i “Sarajevogasu”.

Plin i struja

Ukupna dugovanja “Toplanama” iznose 69.610.000 maraka i veća su za 1,2 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, što je povećanje za dva posto.

– “Toplane” prema neplatišama poduzimaju mjere u okviru važećih zakonskih propisa kroz slanje opomena pred utuženje, isključenje korisnika sa sistema centralnog grijanja, što je bilo slučajeva. U cilju smanjenja dugovanja, korisnicima nekad omogućimo i plaćanje duga na više rata – kažu iz “Toplana” za Dnevni Avaz.

Prema podacima do kojih je došao “Dnevni avaz”, bh. građani za potrošnju električne energije duguju 14,3 miliona maraka.

– Kako je na kraju prošle godine dug iznosio 15,1 milion KM, znači da je smanjen za 0,8 miliona. Treba imati u vidu da je trenutni broj kupaca u ovoj kategoriji za oko 8.000 veći nego što je bio krajem prošle godine. Također, napominjemo da je trenutno 14,3 miliona potraživanja te da je oko 3,4 miliona KM utuženo – saopćeno je iz “Elektroprivrede BiH”.

Iz “Sarajevogasa” ističu da potraživanja po osnovu potrošnje prirodnog plina iznose  1.670.580 KM.

– Ipak, u ovoj godini došlo je do smanjenja dugova građana kada je u pitanju potrošnja plina u iznosu od 562.586 KM, jer je dug prošle godine bio 2.233.166 maraka – kazao je stručni saradnik za finansije u “Sarajevogasu” Ammar Kulo.

Neriješeni predmeti

Višemilionska dugovanja bilježe i u vodovodima, a slična situacije je i s dugovanjima za odvoz smeća. U izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH navodi se da je neriješenih komunalnih predmeta 1,6 miliona i oni proizlaze iz neplaćanja računa za vodu, odvoz smeća, grijanje i RTV pretplatu.

Dugovanja u brojkama

– “Elektroprivreda BiH” – 14,3 miliona KM

– “Toplane” – 69,6 miliona KM

– “Sarajevogas” – 1,6 miliona KM

– VSTV – 1,6 miliona neriješenih predmeta

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ostali

Zar u ovoj truleži uopšte i postoje “građani”.

cipiripi

haha , duguju gradjani , ja sta ce neg dugovat , ovi samo znaju tuzit , a nikog nije briga imas li , prijete zaplijenama i slicnim glupostima , sta kad dodju jedni i zaplijene pa dodju drugi zaplijene , sta ce onda treci nemaju sta zaplijenit , jad i bijedu napadaju a “ugledna gospoda” duguje najvise , bas me zanima plijene li njima sta .

lolo bosanac

nebi reko da gradani duguju vec politicki lideri duguju gradanima uslove za normalan zivot da od svog rada mogu da zive.u zadnji dvadeset godina je unisteno sve sto je ostalo od mracnog sistema a nista novo i ljepse nije stvoreno, osim podjele na vjerske torove.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x