Građani BiH u novoj godini žele posao, veće plaće i penzije

2 503

Najveći procenat stanovnika Bosne i Hercegovine, njih 13 posto, u Novoj godini želi da se zaposli ili penzioniše, ukoliko su pri kraju radnog vijeka.

Ilustracija

Na drugom mjestu je povećanje plaća i penzija (11,7 posto), a slijede dobitak na lotu ili bingu ( devet posto), kupovina automobila ili motocikla (8,1 posto), te bolje zdravlje koje želi osam posto stanovnika.

Ovo je pokazalo istraživanje koje je provela banjalučka Agencija “Prime Communications” na temu “Šta građani Bosne i Hercegovine žele za Novu godinu”. Ukupno je ispitano 1.500 ispitanika (900 Federacija BiH i 600 Republika Srpska) tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Najveći procenat stanovnika Republike Srpske (12,7 posto) za Novu godinu se želi zaposliti, tj. penzionisati ukoliko su pri kraju radnog vijeka. Drugo mjesto želja dijele putovanje ili odmor (8,5 posto) i kupovina automobila ili motocikla (8,5 posto). Na četvrtom mjestu se nalazi povećanje plaća i penzija (8,2 posto), a na petom novac, koji bi u Novoj godini željelo osam posto stanovnika.

Najveći broj stanovnika Federacije BiH u Novoj godini se također želi zaposliti ili penzionisati (14,1 posto). Na drugom mjestu je povećanje plaća i penzija (13.2 posto), a slijede dobitak na lotu ili bingu (13 posto). Bolje zdravlje u Novoj godini želi 10 posto stanovnika, a kupovinu automobila ili motocikla 7,9 posto stanovnika Federacije BiH.

Populacija reprezentirana ovim istraživanjem je definirana kao opća populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak ( moguća greška ± 3 posto ). Istraživanje je realizirano od 10. do 20. decembra 2010. godine za vlastite potrebe.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bagremik

takve zelje imaju stanovnici svih drzava na svijetu.ponovo neki nasi eksperti godinama se bavili naucnim istrazivanjem necega sto znaju i vrapci na grani.

Za Harisa

Sretno Novo ljeto i prijateljima i dušmanima .

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x