General Jovan Divjak pušten iz zatvora

0 1.727

Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak pušten je iz pritvora. General Divjak se trenutno nalazi u rezidenciji ambasadora BiH u Austriji Harisa Hrlea.

Jovan Divjak

General Divjak je na slobodu pušten uz kauciju.

Hrle nije želio naglasiti koja je visina kaucije, te je dodao da je “to tajna“, kao i informacija gdje će Divjak boraviti nakon što bude pušten na slobodu.

Glasnogovornica suda u Korneuburgu Christa Zemanek potvrdila je da je kaucija u iznosu od pola miliona eura uplaćena na njihov račun.

General Divjak će nakon puštanja na slobodu morati boraviti u Austriji pod prismotrom njihovih vlasti, piše austrijski DiePresse.

Divjak je uhapšen je 3. marta u Austriji po difuznoj potjernici Republike Srbije, koja ga sumnjiči za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada je stradalo nekoliko osoba. Divjaku je u petak, 4. marta, određen pritvor, koji može trajati do 18. marta.

Na snimku koje su zabilježile kamere jasno se vidi i čuje kako general Divjak izdaje naredbu “ne pucaj” pripadnicima odbrambenih jedinica BiH.

Proteklih dana u Sarajevu, Beču i Berlinu organizovani su masovni protesti ispred državnih institucija te Ambasada Austrije i Srbije kako bi se izvršio pritisak na pravosudne organe Austrije i dala podrška uhapšenom generalu Divjaku.

Fondacija Pravda za BiH i Vlada Kantona Sarajevo obezbijedili su sredstva za plaćanje kaucije za puštanje generala Divjaka na slobodu.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x