FOTO: Ovako Tuzla izgleda danas… a ovo su zahtjevi nezadovoljnih građana

Foto: Edin Petonjić/SodaLIVE.ba
2 1.141

Vlada je podnijela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtjev demonstranata i stečeni su uslovi za rješavanje postojećih problema. Ljutnja i nagomilani bijes su uzroci nasilnog ponašanja. Odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bijes eskaliraju.

Sada, u ovoj, novoj situaciji ljutnju i bijes želimo usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti.

zahtjevi-demonstranata-tuzla-07-02-1.jpg

Pozivamo sve građane da podrže ostvarivanje ovih zahtjeva:

  1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija protestima.
  2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali niti jedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila TK do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izvještaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani građani.
  3. Rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: Dita, Polihem, Poliolhem, Gumara i Konjuh, i to da se: – uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali; oduzme nelegalno stečena imovina; ponište privatizacijski ugovori; uradi revizija privatizacije; vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće.
  4. Ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.
  5. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.
  6. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata. Ovaj Proglas donose radnici i građani Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas.

 

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
merfehan

svi smo mi nezadovoljni ekonomskom situacijom ali se ista ne rješava paljenjem zgrada. ako je već prelilo čašu – a jeste – onda je ta masa trebala političare pohvatat’ a ne palit zgradu koju će naredna vlast obnovit, naravno iz državnog budžeta nastalog na našim džepovima eto dokle nas je dovelo čitanje D.Avaza – da palimo ono što agresor nije uspio u ratu. veliki aferim radončiću – najveći je čoban u poslijeratnom periodu, uspio je narodne ovce utegnut’  k’o artiljerijudok je ovaca biće i onih što je šišaju

haris

svasta

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x