Filipović: BiH je bankrotirala

1 865

Akademik Muhamed Filipović izjavio je da je Bosna i Hercegovina bankrotirala i da preživljava zahvaljuću tuđem novcu.

Sve će se to morati jednog dana vratiti. Račun koji će nam biti ispostavljen je oduzimanje legitimacije da smo legalna i legitimna država, rekao je Filipović učestvujući u emisiji “U škripcu” televizije Alfa.

Osvrnuvši se na prošlost, Filipović je rekao da nekadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović i Stranka demokratske akcije (SDA), na čijem je bio čelu, nisu prihvatili bošnjaštvo kao nacionalnu nominaciju 1990.

O tome smo razgovarali tada na simpozijumu, gdje smo govorili o vraćanju naziva Bošnjaci. Oni koji se sada hvale da su veliki Bošnjaci, tada su govorili kako je bošnjaštvo izmišljeno, rekao je Filipović, a preneo “Dnevni avaz”.

Ističe da je jedinstvena BiH neupitna vrednost i osnovna tačka sa koje se mora polaziti.

Sva druga rješenja moraju biti koordirana očuvanju jedinstvene BiH. Nedopustivo je uopšte polemisirati oko podjele BiH, rekao je Filipović ustvrdivši da je Alija Izetbegović želio da podijeli zemlju.

Ispričao je da je Alija Izetbegović tada išao u Lisabon i parafirao sporazum o podjeli, ali da je od toga odstupio pod pritiskom Bošnjaka, medu kojima je bio i on.

Na razgovorima u Ženevi ja sam odmah reagovao čim sam vidio da se tamo ne radi o uspostavljanju mira, nego o tome kakva će biti organizacija BiH, rekao je Filipović i dodao da je insistirao prvo na uspostavljanju mira i integriteta zemlje u okviru kojih bi se razagovaralo o budućem uređenju države.

O aktuelnom trenutku, Filipović kaže da je narodu dosta “ovakve politike i tih političara”. On smara da je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH smijenjeni lider SBB-a Fahrudin Radončić jedini ukazao na pravi uzrok ovakve situacije i na ogromnu korupciju.

On (Radončić) to naziva sistemskom korupcijom, a ja mislim da je sistem koruptivan, da sistem u sebi sadrži faktor korupcije i da se uopšte ne može ući u taj sistem. Sada ne možeš ući u politiku ako nisi korumpiran, zaključio je Filipović.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
student

I ti polako ides na ku…. mlatis praznu slamu godinama, takve bi ja sve po kratkom postupku. Hvala za sve ucinjeno al nemoj nam pricat nesto sto svi znamo. Daj sta korisno, kakav prijedlog….

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x