FHMZBiH: Očekuje se porast koncentracije zagađujućih materija

Lukavac, 5.11.2015.
1 1.049

Tokom noći i jutra došlo je do stabilizacije atmosfere te se u naredna dva dana očekuje ponovni porast koncentracije zagađujućih materija u kotlinskim predjelima Bosne.

Opći geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Za sprovedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije. U Kantonu Sarajevo od sinoć je na snazi epizoda “upozorenje” i sve interventne mjere za smanjenje emisija u zrak koje proglašenje ove mjere podrazumijeva.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do značajnog pada koncentracija zagađujućih materija na svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. I pored toga, na mnogim mjernim mjestima su i dalje prekoračene propisane dnevne granične koncentracije lebdećih čestica, odnosno sumpordioksida.

U Sarajevu su prekoračene propisane koncentracije lebdećih čestica PM10 na stanicama Otoka (59 ug/m3 , propisana granična iznosi 50 ug/m3) i Ilidža (77ug/m3), dok su na stanicama Bjelave i Vijećnica bile zadovoljavajuće.

U Ilijašu su te koncentracije jučer bile najviše u cijeloj FBiH i iznosile su 126 ug/m3.

U Zenici su te vrijednosti bile prekoračene na svim mjernim mjestima (70-90 ug/m3 PM10), a na dva mjerna mjesta je bilo i blago prekoračenje propisane koncentracije za sumprodioksid.

U Tuzli, Lukavcu i Živinicama su koncentracije lebdećih čestica pokazale slične nivoe kao u Sarajevu, a u Živinicama su ponovo prekoračene i propisane koncentracije sumpordioksida (150 ug/m3, propisano 125 ug/m3).

Koncentracije mjerenih polutanata u Goraždu i Jajcu su ostale u okviru propisanih vrijednosti.

(Fena)

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
theclash

Dragi moji lukavčani, umjesto ovih nedorečenih obavještenja iz FHMZBiH-a, na sljedećem linku možete, između ostalih, vidjeti i stalno mjerenje polutanata za najzagađeniji grad, Lukavac u BiH.

https://www.airvisual.com/bosnia-herzegovina/federation-of-b-h/lukavac

Trenutno (u 14:49 na dan 06. dec. 2018.) Index kvalitete zraka (Air Quality Index) je 341 i isti je zadnja (najgora) kategorija zraka koja se kvalifikuje kao opasna (hazardous). Prema istom mjerenju,trenutno koncentracija PM2.5 , čestica u Lukavcu je 290.9 µg/m³, što je 5,8 puta ili 580% veća od dozvoljene. Stalno kontrolišite ovaj link i ne dajte da vas zavaraju poluinformacijama. I svakako širite ove informacije svim građanima.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x