FBiH ne ukida plaćanje eurom!

2 1.062

Federalno ministarstvo finansija demantuje „ukidanju EU valute iz FBIH“ i donosi nova pojašnjenja Zakona o deviznom poslovanju.

Prema Zakonu o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini je konvertibilna marka. Zakon o deviznom poslovanju nije dopunjeni zakon, kako se navodi u nekim medijima, nego sasvim novi zakon koji je stupio na snagu 5.8.2010. godine. Ovaj Zakon je jasno precizirao da se plaćanje, naplaćivanje, prijenos i isplata u Federaciji BiH vrši u konvertibilnim markama.

Međutim, u nastavku članka 4. ovog Zakona je vrlo čitljivo da se može vršiti i u devizama i stranoj gotovini, s tim sto je rezident pravno lice i poduzetnik dužan položiti stranu gotovinu ostvarenu u skladu sa ovim Zakonom, najkasnije narednog radnog dana.

Navedeno je, također, da će Vlada Federacije BiH provedbenim propisom propisati i druge osnove po kojima se u Federaciji može izvršiti plaćanje, naplaćivanje i prijenos u devizama i stranoj gotovini. Tako je provedbeni propis: Odluka o načinu i uvjetima pod kojima rezidenti u poslovanju s nerezidentima mogu primiti naplatu ili izvršiti plaćanje u stranoj gotovini i gotovini u konvertibilnim markama, u tački IV precizirala da se strana gotovina može koristiti za pružanje:

– ugostiteljsko-turističkih usluga (usluga noćenja, pansiona, polupansiona i usluga prijevoza),
– usluga zračnih luka i autocesta,
– za prodaju robe u konsignacionim skladištima i slobodnim carinskim prodavnicama
– za prodaju putničkih i robnih voznih isprava, neporedno ili preko putničkih turističkih agencija, za račun nerezidenta.

Strana gotovina se može koristiti i za plaćanja po osnovi uvoza roba u usluga u vrijednosti do 3.000 eura ili može se vršiti i naplata od nerezidenata u stranoj gotovini po osnovi izvoza robe i usluga u vrijednosti od 10.000 eura.

Stranu gotovinu naplaćenu u skladu sa navedenim, potrebno je položiti na devizni račun u banci ili ih prodati banci u roku od tri dana od dana naplate.

Dosadašnji zakon iz ove oblasti, donesen 1998. godine, koji nije mijenjan do donošenja novog Zakona, međunarodni partneri Bosne i Hercegovine ocijenili su kao glavnu prepreku razvoju finansijskog tržišta, tržišta kapitala i obavljanju platnog prometa s inostranstvom, pa je donošenje novog Zakona krenulo u postepenu liberalizaciju u oblasti deviznog poslovanja.

Donošenjem ovog Zakona u Federaciji BiH, u cjelosti su harmonizirani propisi o deviznom poslovanju u Bosni i Hercegovini. Važno je i napomenuti da je prema Zakonu o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini konvertibilna marka,

Dakle, Zakonom o deviznom poslovanju u Federaciji BiH je predviđeno da i rezidenti i nerezidenti za plaćanje prema inozemstvu koriste devize, a za domaća plaćanja (osim u Zakonom propisanim iznimnim slučajevima) konvertibilne marke, što ukazuje na činjenicu da je netačan navod koji je objavljen u dnevnim listovima da se u Federaciji BiH od 1.10. ukida euro kao gotovinsko sredstvo plaćanja, stoji u saopćenju Federalnog ministarstva finansija.

(Bizon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lukavac,,,,?

a kako izgledaju ti ojri….jeli to ovo na slici,,,,ja znam samo za $$$

Daj uho svakome, malo kome glas

A bilo mi je odmah glupo to cim su rekli da se Euro ukida. Bosna hoce u Evropu a ukida Euro. Bosna hoce turiste a ukida Euro. Nidje veze… Neko nije protumacio zakon kako treba.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x