Falsifikovani novac sve kvalitetniji

0 680

Količina krivotvorenog novca u BiH povećana je u posljednjih pet godina, a falsifikatori postaju sve vještiji, kažu u Centralnoj banci BiH.

“Falsifikatori u BiH još ne primjenjuju najsofisticiranije metode krivotvorenja novca, ali se sve više usavršavaju”, kaže Đorđe Racković, rukovodilac za platne sisteme u Centralnoj banci BiH. Ističe da falsifikatori najviše “napadaju” novčanicu od 20 KM i od ukupno krivotvorenog novca na ovu novčanicu otpada 56,6 posto, a potom novčanicu od 50 KM s procentom od 23,9.

Kod stranih valuta najviše je falsifikovana novčanica od 100 eura i na nju otpada oko 93 posto svih falsifikovanih novčanica. Na ovaj procenat najviše je uticala nedavna velika zapljena falsifikovanih novčanica eura iz Bugarske koju su kriminalci pokušali ubaciti u platni promet BiH. Osim novčanica, na meti falsifikatora su kovanice, pa su tako zabilježeni pokušaji falsifikovanja kovanica od pet KM.

U Centralnoj banci smatraju da je potrebno angažovanje na više nivoa da bi sigurnost u platnom prometu bila poboljšana. Prije svega, neophodna je edukacija šalterskih službenika u bankama i trezorima, a na čemu u ovoj instituciji rade, kvalitetno informisanje građana, ali i edukacija o prednosti korištenja kartičnog poslovanja i e-bankinga.

Iako u BiH ima 1.335 bankomata i 16.259 POS aparata (uređaja na prodajnom mjestu putem kojih se čitanjem kartice obavlja transakcija), upitno je da li je ovaj broj dovoljan, a problem predstavljaju i trgovačke radnje od kojih neke nemaju sluha za bezgotovinsko plaćanje, pa ne prihvataju kartice kao sredstvo plaćanja.

Kemal Kozarić, guverner CB BiH, kaže da je kod nas trenutno u opticaju oko 2,4 milijarde maraka gotovog novca, što nas svrstava u jednu od zemlja s najviše gotovine u opticaju. To nije dobro, jer povlači sa sobom bezbjednosne prijetnje ne samo zbog porasta broja falsifikovanih novčanica, nego i zbog rizičnog transporta novca koji se u BiH svakodnevno vozi u svim smjerovima. Stoga je, kaže, interes CB BiH da afirmiše bezgotovinsko plaćanje, iako i ono sa sobom nosi bezbjednosne rizike, poput krivotvorenja, skeniranja kartica i krađe PIN-ova. U to se uvjerio i sam Kozarić, kojem je, na službenom putu u Madridu ukraden PIN na bankovnoj kartici, ali brzom reakcijom i poništenjem kartice izbjegnuti su problemi.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić najavio je da će iduće godine u opticaj biti uvedene novčanice KM nivoa kvaliteta eura, konstatujući kako će to popraviti kvalitet sadašnjih novčanica u opticaju. “Svaka nova emisija novčanica ima nove elemente zaštite, a od iduće godine postojeće novčanice zamijenićemo onima s kvalitetom zaštite koja postoji za euro”, kaže Kozarić, dodajući da je čak 30 posto novčanica koje Centralna banka BiH prima od komercijalnih banaka nepodesno za opticaj.

(RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x