EU parlament će danas oko 18 sati odlučivati o ukidanju viza za građane BiH

0 695

Evropski parlament će danas oko 18 sati raspravljati o liberalizaciji viznog režima za bosanskohercegovačke građane, a odluku o tome bi trebao donijeti u četvrtak oko 12 sati, izjavio je sinoć u razgovoru s bh. novinarima u Bruxellesu ambasador BiH pri Evropskoj uniji Osman Topčagić.

Topčagić očekuje da će Bosna i Hercegovina dobiti podršku u Evropskom parlamentu iako je Francuska izrazila interes za dobivanje dodatnih informacija i najavila neka dodatna pitanja.

Topčagić pojašnjava da u Bruxellesu, s obzirom na način rada, Evropska komisija na izvjestan način zastupa Bosnu i Hercegovinu jer je ona i uputila takav prijedlog i kao rezultat toga napravljena je jedna ekspertna grupa kako bi se razjasnila sva ta dodatna pitanja.On očekuje da se nakon održavanja odgovarajućih sastanaka konačna odluka donese u novembru na sastanku ministara pravde.

Topčagić navodi da je iz Francuske saopćeno kako njen zahtjev nije vezan za nešto što je protiv Bosne i Hercegovine, nego da vlada ove zemlje želi uvjeriti svoju javnost da su države koje traže bezvizni režim učinile sve u borbi protiv kriminala, korupcije i na osiguranju dokumenata, kao i u vezi s drugim uvjetima koji su bili postavljeni za liberalizaciju viznog režima.

On je naglasio da konkretne aktivnosti policije u Bosni i Hercegovini proteklih dana jasno pokazuju da se na realizaciji postavljenih uvjeta nije stalo te da države kao Francuska nemaju nikakvog razloga za svoju bojazan.Na kraju je pojasnio da se odluka u EU donesi većinom glasova te da jedna ili dvije zemlje ne mogu blokirati donošenje odluke, ali da je razumljiva želja unutar EU da se za donošenje ovakve odluke dobije šira saglasnost.

(RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x