Dvije federalne jedinice, dva distrikta, gašenje nacionalnih stranaka…

11 982

Službeni Washington i Bruxelles usuglasili su dugoročni plan reformiranja Bosne i Hercegovine, doznaje Dnevni list iz diplomatskih izvora. Prema ovome planu, BiH će dobiti potpuno novi ustav, a država će se organizirati u dvije federalne jedinice i dva distrikta, čije granice neće pratiti današnje entitetske.

Merkel i Obama

Ovaj konstruktivni plan trebao bi napraviti potpuni odmak od dviju ekstremnih ideja koje uključuju odcjepljenje RS-a ili stvaranja još jednog entiteta. No, ovaj plan uključuje treću ideju koja znači postupno ukidanje entitetske teritorijalne i svake druge podjele BiH i strukturiranje “bruxelleske BiH” koja samo u takvoj organizaciji može ispuniti zakonske i druge kriterije koji se od nje traže. Ovime bi se anulirala i stalna prijetnja odcjepljenja RS-a, daljnja etnoteritorijalizacija kroz stvaranje većinski “hrvatske” jedinice, ali i spriječila bošnjačka nastojanja, prije svega SDA i Islamske zajednice u BiH, da se stvori unitarna država zasnovanu na vladavini većine. Ovakva federalizirana država koja ne bi bila podijeljena etničkim granicama trebala bi osigurati stabilnu demokraciju, zemlja bi se ujedinila politički, ekonomski pa i simbolično, a ojačalo bi se povjerenje i spriječili mogući etnički sukobi.

Regionalizacija zemlje

Svi se slažu kako našu zemlju, u ovakvom kompliciranom uređenju, čeka financijski slom, čemu treba dodati zaostajanje za zemljama regije, ali i neriješeno nacionalno pitanje. Kroz ustroj federalne BiH, ona bi imala Narodnu skupštinu kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo konstitutivnih naroda iz kojeg bi se formirala Vlada BiH kao najviše izvršno i naredbodavno tijelo vlasti. Općine bi dobile veću autonomiju u odlučivanju o praktičnim pitanjima koja se tiču običnog čovjeka, a predviđeno je i njihovo uvezivanje u regionalne odbore koji bi zajednički nastupali prema vladama dviju federalnih jedinica i kroz njih na jaku državnu Vladu. Primjerice, jedan takav odbor koji bi zastupao zapadnu Hercegovinu štitio bi prava Hrvata koji su većina u tom području ili bi takav jedan odbor formiran u istočnoj Bosni štitio prava Bošnjaka. Time bi se stvorila potpuna organizacija potrebna kako za daljnju stabilizaciju države tako i za ispunjavanje europskih (i američkih) principa. Prema ovome planu veliki broj općina trebao bi izgledati potpuno drukčije, kako bi se i na toj razini zaštitila sva zajamčena prava konstitutivnih naroda.

Rješavanje radikalizma

Poznata je namjera SAD-a, ali i Velike Britanije i Njemačke – zemalja koje su najviše uključene u kreiranje vanjske politike Europske unije – da se eliminiraju ekstremne politike u BiH. Najlakši put oslobađanja bh. političke scene od simbola blokade reformskih procesa u našoj zemlji je uhićenje, a budući da su mnogi političari uvelike ogrizli u nelegalne radnje nije ih teško prokazati kao kriminalce. Na kraju sklanjanje nekog političara kao kriminalca neće izazvati otpor u javnosti kao direktna smjena dekretom OHR-a.

Zbog toga je proljetos i podržano formiranje vlasti u FBiH u ovakvom sastavu, pri čemu je “zadatak” SDP-a riješiti se radikalizma među Bošnjacima i očistiti FBiH od vehabističkih i sličnih pokreta koji su u prošlosti uživali čak i javnu potporu među čelnicima SDA i Islamske zajednice BiH.

S druge strane, zadatak šefa SNSD-a Milorada Dodika je riješiti se ekstremnih pokreta i političkih ideja, prije svega onih koji dolaze od SDS-a koji je stvorio ratni zločinac Radovan Karadžić. Obje stranke su već krenule u ispunjavanje tog zadatka “utapanjem” SDA i SDS-a u svoje stranke. Treća “ekstremistička” ideja, ona hrvatska, eliminirana je kroz uvlačenje HDZ-a 1990. u HDZ BiH, a potom njihova zajednička eliminacija iz vlasti u FBiH i većeg utjecaja na kreiranje politike. Krajnji cilj je potpuno marginaliziranje i gašenje nacionalnih stranaka i snaženje ideja socijaldemokracije po uzoru na onu u Njemačkoj ili Švicarskoj, što podrazumijeva i reformiranje i dovođenje svježe krvi u postojeće, “socijaldemokratski” SDP i SNSD.

Medijska kampanja se već zahuktala, posebice nakon signala koji je došao iz međunarodne zajednice da je “vrijeme za ispitivanje očigledne povezanosti političara s podzemljem”. U bošnjačkim medijima se javno linčuju prvaci SDA koji se vežu s najekstremnijim grupama u BiH, osobito nakon tridesetominutnog “rafalanja” vehabije Mevlida Jašarevića po Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu. No, SDA se kroz medije veže i s organiziranim kriminalnim grupama. Osim toga, sumnja se i na približavanje ove stranke globalnima muslimanskim organizacijama, poput Organizacije islamske konferencije, uz posredovanje Turske čija je vanjska politika nakon dolaska stranke AKA na njezino čelo, više okrenuta islamskim zemljama s kojima razvija sve čvršće odnose, nego s EU-om koja ju godinama drži “na ledu” upravo zbog navedenog.

Vapaj prema Rusiji

Ako je suditi po tajnim depešama Veleposlanstva SAD-a koji se svakodnevno pojavljuju na WikiLeaksu, međunarodni dužnosnici već su sortirali obimnu dokumentaciju koja teško kompromitira Milorada Dodika u njegovim “poslovnim aktivnostima”, ali i njegovih najbližih suradnika i prijatelja. Time je Dodik dugoročno ucijenjen od međunarodne zajednice, a ne treba zanemariti ni ekonomsko urušavanje tog entiteta.

(SodaLIVE.ba/Dnevni list)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
bosanac

iz njihovih usta u božije uši.Odavno nisam pročitao ništa ljepše,sve nešto čitam i kontam da nije neka prvoaprilska il slično,mada kad se malo prokonta ima malo smisla a i logike naravno!

ruvejd

ovo je toliko smiješno,da je postalo žalosno,ovo može biti samo san nekog novinarčića koji još uvijek živi u iluziji da je u ovoj zemlji moguće nešto napraviti na ovaj način.Ovo se može riješiti samo novim ratom(u kome JA neću učestvovati ni pod razno-dosta su mi i ove zlatne kašike)ili mirnim razlazom od ovih fašista iz Šumske pa nek onda oni glade muda braći preko Drine a mi hajmo u Evropu gdje bi davno bili da nije ovih kao Duduk i sl.

isto

Od ove bombe veće je samo bacao Boško Buha ili oni što ga izmisliše.

superhik

KAZU DA U SVAKOM RIJECNIKU NA SVIJETU, IMA JEDNA STRASNO TESKA RIJECKOJA GLASI: SVE JE TO DOBRO, ALI…….
EEEEEEEEEEEEEEE

Cegevar

Nema nista od ovoga, hajmo mi jednu revoluciju, pa valjda nesto bude bolje …

enver

ljepši članak odavno nisam pročitao, pa se pitam da nesanjam?

željo

Eh super,eto još jedne bajke za malu djecu.Ovdje na kraju fali još jedna rečenica koja glasi:
BiH je u narednih sto godina protektorat EU,njen predsjednik je stranac itd itd.
U principu nije loša ideja,ja sam ZA.

opp

dajte ljudi?? je li ovo istina ??
ma,previse je lijepo da bi bilo istinito….

Cika Velja

@Cegevar – kakva revolucija… nama treba EVOLUCIJA… Tu smo mi prilicno kratki…

hrs

Amerika i EU samo pricaju o tome sta treba ovdje da se uradi, a nigdje konkretnih akcija. Oni su zakuhali situaciju na balkanu i sad nam sole pamet kako mi treba da se organizujemo. Da imaju imalo volje mogli bi ustrojiti drzavu za pola godine. Treba uhapsiti Dodika, Lagumdžiju, Tihića i Čovića koji je već osuđen na 5 god zatvora, ali je i dalje na slobodi. Kamo sreće da je ova prica istinita. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

ss

treba dovest na vlast retardirane ljude iz ustanove za hendikepirane osobe mislim da bi bolje drzavu vodili nego ovi sad… da vidimo kako glupi vode kad pametni neumiju

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x