Dugogodišnje zagađenje: Gradska uprava Grada Tuzla uputila zahtjeve, Općina Lukavac šuti…

3 1.397

Skoro svakodnevno stižu nam podaci o zagađenosti zraka u bh. gradovima. U neslavnu skupinu najzagađenijih gradova spadaju Lukavac i Tuzla, a o ovom problemu godinama se javno raspravlja. Za razliku od Lukavca, Kolegij gradonačelnika Grada Tuzla poslao je zahtjeve Vladi FBiH, Elektroprivredi BiH i Skupštini TK zbog dugogodišnje zagađenosti zraka u Tuzli.

Za razliku od Grada Tuzle, vlast u Lukavcu nema problema, iako su ih imali prethodnih godina dok se nisu prihvatili “stolice”. Iako je Lukavac tokom cijele godine zagađen, a ne samo tokom zimskih dana, naša vlast šuti i ne oglašava se na ovu temu. Za građane bi bilo korisno, ali i simbolično, čak proglasiti epizodu uzbune, ali ne, kod nas zagađenje nije problem. Šta očekivati kada građani nisu dobili saopštenje povodom nekoliko ekoloških katastrofa koje su se desilo ove godine u nekoliko lukavačkih fabrika?

Gradska uprava Tuzla poručila je Vladi FBiH da vrati akumuliranu dobit od 63 miliona KM koju je ostvarila Elektroprivrede BiH, kako bi se taj novac uložio u izgradnju postrojenja za odsumporavanje kako na blokovima u Termoelektrani Tuzla, tako i u onoj u Kaknju. Osim zamjerki na rad Vlade FBiH, kolegij gradonačelnika Tuzle uputio je kritike i Skupštini TK. 

”Od kantona ne tražimo nikakva ulaganja tražimo da postanu svjesni opasnosti od aerozagađenja i da donesu zakon koji će kazniti nekoga ko loži zabranjene stvari,” naglašava Imamović.

Osim toga Tuzlanski kanton mora imati više ekoloških inspektora,– kako bi problem neodgovornog loženja bio sveden na minimum. No, čak i ukoliko se ovi zahtjevi ispune problem aerozagađenja, smatraju, neće biti riješen.

”Kad se stave uređaji za odsumporavanje naša borba nije stala jer mi 112 dana nemamo vjetra..”, objašnjava Imamović.

”Za toplifikaciju priključenja Šićkog broda i Bukinja planirano je milion i 517 hiljada KM za radove,”  rekla nam je Mirela Uljić, šefica Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica

S druge strane, stručnjaci smatraju da svi moraju biti svjesni velike opasnosti aerozagađenja koje prijeti svakom stanovniku.

”Utjecaj može da bude na respiratorni sistem, može da izaziva iritacije različite bronhitise, hronične bronhitice, respiratorne infekcije, astmu. Zatim, na kardivaskularni sistem, to je angina pektoris utječe na reproduktivnu sposobnost, recimo prijevremeni porođaj mala porođajna težina kod djece, utječe i na nervni sistem kao što su glavobolje i nervni sistem. Jednostavno kazano: utječe na cjelokupni organizam”, zaključila je dr. Selma Azabagić, specijalista higijene i rukovodilac Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju ZZJZ TK. 

Leave a Reply

3 komentara za članak "Dugogodišnje zagađenje: Gradska uprava Grada Tuzla uputila zahtjeve, Općina Lukavac šuti…"

avatar
najnoviji najstariji popularni
abutabu
Gost
abutabu

Odvratno je kad covjek razmisli , kolika je nebriga odgovornih , nije zagadjenje bauk nit smo prvi koji imaju problem , nit je problem nerjesiv , samo nece niko ni po guzici da se pocese , koja smo mi gamad i mi gradjani i nasi politicari umjesto da se uhvatimo u kostac sa problemima mi samo kukamo i vrtimo se u krug godinama . Normalnom covjeku je vise muka od ovog .

Jarak
Gost
Jarak

De ba sta ste napali na jadnog Delica, volio bi on da je normalan , gluho bilo…

the clash
Gost
the clash

Samo redovno motrite stanje zagadjenosti, a posebno koncentraciju cestica 2,5, koje se najopasnije na Air Visual. Lukavac je jutros oko 3 sata imao 8 puta vecu koncentraciju cestica 2,5 od dozvoljene. Gradjani imaju pravo znati da ih ubijaju zagadjivaci koji odmah prijete gubitkom radnih mjesta. U cementari spaljuju kancerogenu plastiku iz Hrvatske, Soda lozi koks i ugalj, jer je loz ulje vlasniku skupo, a o koksari je odavno sve receno. Ljudi tuzite opcinu Lukavac jer ne salje inspekcije zagadjivacima.