Država po mjeri fiskalizacije

0 983

Nove vlasti u FBiH su naslijedile fiskalizaciju ali su je prigrlile kao da je njihova. Nikakvo čudo. Brzo pretraživanje interneta pokazalo je da je SDPBiH imao “važnija” posla pa se o fiskalizaciji nije ni izjašnjavao što u suštini znači prećutno odobravanje.

Ilustracija

To što stručnjaci i svi oni koje fiskalizacija direktno pogađa imaju primjedbe, premijera Nikšića puno ne tangira. On pravi “državu po mjeri čovjeka” s tim da se čovjek mora prilagoditi njegovoj mjeri. (V.K.)

Počinje drakonsko kažnjavanje za izbjegavanje fiskalizacije

Rok za pokretanje sustava fiskalizacije u prvoj skupini obveznika istekao je 31.1. Porezna uprava je obznanila kako su se stekli uvjeti za nadzor obveznika i kažnjavanje. Rok za drugu skupnu obeznika istječe 15.7.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća obveznike fiskalizacije prve skupine u koju spadaju: hoteli, restorani, barovi, kantine, katering, trgovine na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima, kao i trgovine na malo motornim gorivima, da je rok za fiskalizaciju istekao 31. 1. 2011. do kojeg su bili dužni staviti fiskalni uređaj u funkciju evidentiranja prometa.

Porezna uprava Federacije BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo financija izvršit će putem provjerenstva nadzor nad provedbom Zakona o fiskalnim sustavima kao i kontrolu instaliranih fiskalnih sustava. Nakon spomenutog datuma stekli su se uvjeti za kontrolu obveznika fiskalizacije prve skupine: jesu li su nabavili fiskalni uređaj, evidentiraju li promet putem fiskalnog uređaja i izdaju li fiskalne račune.

Poreza uprava upozorava kako su se stekli i uvjeti za izricanje novčanih kazni, koje su prilično visoke i kreću se od 2.500 KM do 20.000 KM za prekršaje ako obveznik ne evidentira svaki pojedinačni promet preko fiskalnog uređaja i prijenos podataka preko terminala do servera Porezne uprave, klijentu ne izda fiskalni račun otiskan na fiskalnom uređaju preko kojeg je evidentiran promet, bez obzira zahtijeva li to klijent, u slučaju postojanja bar jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom mjestu; otpočne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga prije nabave fiskalnog sustava i fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegova povezivanja s terminalom i instaliranja na prodajnom mjestu; ili prije fiskalizacije fisklanog uređaja, njegova povezivanja s terminalom i nadređenim računarom sa softverskom aplikacijom i instaliranja na prodajnom mjestu; nabavi fiskalni sustav za koje nije izdato odobrenje i ako ne zaključi ugovor sa ovlaštenim servisom o servisiranju i tehničkoj podršci za korištenje nabavljenog fiskalnog sustava.

Za navedene prekršaje kažnjava se i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, a poduzetnik u iznosu od 3.000 KM do 10.000 KM.

Obveznici fiskalizacije druge skupine u koju spadaju trgovine na veliko i malo, održavanje i popravka motornih vozila, iznajmljivanje predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, fotografske usluge, pranje i kemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih predmeta, frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje, tretmani za poboljšavanje fizičkog stanja i raspoloženja i ostale nenavedena djelatnosti dužni su se fiskalizirati do 15. 7. 2011.

Iz Porezne uprave skreću pozornost ovoj skupini obveznika da na vrijeme poduzmu aktivnosti i radnje u vezi s nabavom fiskalnih sustava i stavljanjem u funkciju evidentiranja prometa. Također, upozoravaju obveznike fiskalizacije da prilikom kupovine fiskalnih uređaja ne pristaju na bilo kakve nagodbe s distributerima, servisima ili serviserima oko uvjeta kupovine i ostalih radnji koje su dužni izvršiti u propisanim rokovima i po propisanom redoslijedu radnji u skladu sa zakonom.

Porezna uprava je također izdala priopćenje kojim se obavještavaju kupci da prilikom kupovine traže od prodavača fiskalni račun i da ga sačuvaju u krugu od 20 metara. U suprotnom, za sve kupce koji prilikom kontrole ne pokažu fiskalni račun, propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM, u skladu sa Zakona o fiskalnim sustavima. (poslovniportal.ba)

Stručnjaci u klin, vlast u ploču!

Uvođenje fiskalnih blagajni za neka mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH uskoro bi moglo značiti i njihovo gašenje. To se posebno odnosi na prodavače voća i povrća na tržnicama, koji su već najavili zatvaranje tezgi zbog visokih troškova nabavke uređaja za fiskalizaciju. Jedan od njih je i Mujo Hasanović „I ovako nema posla nikako.

Ništa – truba. Sad kad to uvedu, ja vjerujem da će većina odustati od ovog posla. Nema raja para, baš nema, platežna moć je slaba. Cijene i nisu nešto skupe, ali baš ono tuga“, kaže Hasanović.

Amra Kihić više od 15 godina prodaje povrće na sarajevskoj tržnici Markale. Odluka da se fisklane blagajne uvode na tržnice za nju je apsurdna.

„To bi značilo propast. Što će nama kasa? Na marku, na dvije, na tri – i ovo domaće što se donese malo. Ima nešto i uvoza, da se ne bi lagalo, ali u suštini to je iz bašta. U cekeru što donese ili pola kartona, šta će – za to mu treba kasa? Zaista mu ne treba kasa. Ja je nemam prvo gdje staviti. Pola svijeta je nepismeno, staro. To zaista pijaci ovoj nije potrebno“, tvrdi Amra Kihić, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Proces fiskalizacije u startu je zamišljen kao jedan od načina borbe protiv sive ekonomije, međutim postoji bojazan da bi on mogao izazvati protivučinke.

Poslodavci ističu da se povećanje prihoda u proračunu, što je osnovni cilj svega, moglo riješiti i bez fiskalizacije.

„Ako se smanji ona kvota ostvarenog prometa sa 50.000 na 30.000, vi ćete automatski dobiti sigurno veći broj poreskih obveznika, a na ovaj način se još uvijek ne nazire hoće li se postići pozitivni efekti ili ne. Vi znate na kraju-krajeva, Bosanac ste, živite u ovoj državi, kako trgovci spretno rade sa kasama. Ako nije do sada kroz kasu provlačio promet, neće ni od sada. Onda će inspekcija imati isto onoliko posla koliko je imala, a efekat neće biti n i u čemu popravljen“, ocjenjuje Alija Remzo Bakšić, predsjednik Asocijacija poslodavaca BiH.

Ekonomski analitičari smatraju da država također nije izvršila određene pripreme na vrijeme kako bi se proces fiskalizacije u Federaciji odvijao što bezbolnije.

„Postavlja zahtjeve, a ne preuzima praksu EU da se ponaša kao opšti poduzetnik i nacionalni dušebrižnik u smislu da je dala neke olakšice, pa bar i simbolične prirode, i stimulacije baš za neke kategorije obveznika fiskalizacije, dalje, nije sa bankarskim sektorom uspostavila kreditne linije za ponudu kreditiranje nabavke fiskalnih sistema“, kaže Dževad Šabić, savjetnik za privredni sistem i ekonomsku politiku Vanjskotrgovinske komore BiH.

S druge strane predstavnici vlasti naglašavaju pozitivne učinke dosadašnje primjene fiskalizacije, te da ne vide mogućnost negativnih efekta o kojima upozoravaju naši prethodni sugovornici.

„Negativnosti po meni ne postoje. Prednosti su prije svega, ono što je najbitnije, ukidanje, odnosno totalno anuliranje korupcije na relaciji porezni inspektori – porezno obveznik. Znači više neće biti mogućnosti da se inspektor ponaša na drugačiji način, osim na profesionalan, korektan, vrijedan one institucije za koju on radi, zatim povećanje pdv-obveznika, samnjenje sive ekonomije, povećanje prihoda i budžetskih i vanbudžetskih fondova“, tvrdi Elmir Jahić, član Povjerenstva za fiskalizaciju FBiH.

Republika Srpska proces fiskalizacije primjenjuje od 2008. godine i predstavnici njihovih vlasti kažu da je prihod u proračunu RS povećan za oko 100 mlijuna KM. S druge strane, nijedna zemlja u regiji, kao i mnoge europske zemlje, ne primjenjuje proces fiskalizacije. One su to riješile efikasnijim radom inspekcije na terenu. (RSE)

Procjenjuje se da će 35.000 privrednika prestati s radom

Ključ u bravu, čini se da je postala svakodnevnica i jedino rješenje za vlasnike malih i srednjih preduzeća, među kojima najviše vlasnika trgovačkih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, koji nisu mogli izdržati pritiske novih nameta na privredu.

U RS su to novi viši doprinosi, a u FBiH fiskalizacija. Tako je pod pritiskom ekonomske krize i nepovoljnog poslovnog ambijenta u RS u prošloj godini zatvoreno 6.416 firmi što je bez posla ostavilo više od 10.000 ljudi, a pogoršanje poslovnih prilika, pad kupovne moći stanovništva, te povećanje nameta za privredu u 2011. godini doveli su do masovnog zatvaranja preduzeća u ovom entitetu, pa je za samo 15 dana u januaru odjavljeno čak 180 radnji. Kako je rekao za «San» Jago Lasić, predsjednik Privredne komore FBiH, u ovom entitetu niko se ne bavi prikupljanjem tako preciznih podataka, ali prema nekim prognozama od 110 hiljada obrtnika u FBiH očekuje se da će čak 35 hiljada prestati sa radom, što je ogromna brojka novih nezaposlenih i direktan udar na socijalni sektor. Da je situacija alarmantna govori podatak da je u Mostaru u prva dva mjeseca ove godine zatvoreno 500 samostalnih radnji, radi visokih obaveza prema državi i zbog troškova fiskalizacije. Oko 50 privrednika USK najavilo je gašenje biznisa, zbog fiskalizacije kao dodatnog opterećenja poslovanju.

– Cijena fiskalnog uređaja je oko 1.500 maraka, cijena mjesečnog održavanja oko 20, minimum isto toliko je internet i pojedinačnog poduzetnika na godišnjem nivou fisikalizacija će koštati oko dvije hiljade maraka, a ima obrtnika koji jedva toliko ukupno zarade. Posao im odavno ne ide i samo im je trebao još jedan razlog da počne zatvaranje radnji- kaže Zuhdija Golubović, predsjednik Obrtničke komore USK. Mali privrednici i njihove asocijacije jesu za uvođenje reda u fiskalnom sistemu i svih oblika utaje poreza i doprinosa, ali ne na svoj račun i svoju štetu. Oni upozoravaju da bh. zakonodavstvo guši razvoj domaće proizvodnje i bolji plasman robe u zemlje EU, a da ne postoje nikakve mjere za podsticaj.

– Postojala je ideja da država subvencionira nabavku opreme koja je njeno osnovno sredstvo, ali od toga nije bilo ništa pa su troškovi prebačeni na leđa poduzetnika- rekao je za «San» Dragan Rezić, predstavnik udruženja preduzetnika “Prohum”, čiji su članovi zatražili da Vlada FBiH drži pod kontrolom cijene energenata i telekomunikacijskih usluga, jer one direktno utiču na povećanje cijena svih proizvoda. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić, kaže da je privreda RS u 2011. godini opterećena većim nametima i taksama, zbog čega preduzeća sve teže posluju, dok u FBiH strepe od nametnute fiskalizacije za čije uvođenje nije bilo sve pripremljeno.

– Zbog svega ovoga, ne samo da će se radnje zatvarati, nego većina preduzeća neće poslovati rentabilno, a vrlo je vjerovatno da domaći i inostrani investitori izgube interes da ulažu u BiH. Može se samo zamisliti kakav će to imati odraz na broj nezaposlenih i ukupnu ekonomsku sliku države- rekao je Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Gradska uprava Mostara demantirala je podatak da je na području Grada Mostara u prva dva mjeseca ove godine zatvoreno oko 500 radnji. U Gradskoj upravi su kazali kako je trajnih odjava u 2010. godini bilo 321 dok ih je u prva dva mjeseca tekuće godine bilo ukupno 45.

– Po našim saznanjima i iz dokumentacije, radnje se uglavnom odjavljuju zbog nerentabilnosti poslovanja i uvođenja fiskalnih kasa- pojasnili suu Gradskoj upravi.

(SodaLIVE.ba/ljiljan.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x