Donesena Odluka o izmjenama i dopunama Pozitivne liste lijekova TK

6 1.391

Vlada Tuzlanskog kantona je na prijedlog ministra zdravstva Tuzlnskog kantona donijela Odluku o Listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Zaključkom Vlade TK zaduženo je Ministarstvo zdravstva da u što kraćem roku sagleda mogućnost uvrštavanja lijekova pod nazivom „pentaza“ i „salofalk“ na Pozitivnu listu lijekova zbog njihovog značaja za liječenje pacijenata.

U Odluci o Listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u A Listi lijekova (u tabelarnom pregledu prema ATC klasifikaciji) na rednom broju 11 ATC- A07EC02- mesalazin– tablete 500mg x100 tableta u koloni „Cijena bez PDV-a“ utvrđena je cijena od  „39,8000“ koja je izračunata na bazi jedinične cijene po tableti za pakovanje od 50 tableta.

Odlukom o Listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine za isti lijek „mesalazin“ oblika i jačine „500 mg x 100 tbl“ utvrđena je cijena od „59,5100“ KM bez PDV-a.

Prihvatanjem predložene izmjene stvoreni su uslovi za uvrštavanje lijekova „pentaza“ i „salofalk“ na Pozitivnu listu lijekova.

Donesena Odluka o izmjenama i dopunama Pozitivne liste lijekova TK

Vlada Tuzlanskog kantona je na prijedlog Ministarstva zdravstva donijela Odluku o listi lijekova koji se izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvnog osiguranja Tuzlanskog kantona, koja sadrži generičku listu lijekova sa usaglašenim cijenama lijekova.

Članom 5. Odluke utvrđeno je da će Ministarstvo zdravstva na temelju ove odluke i Federalne odluke, pripremiti Pozitivnu listu lijekova Tuzlanskog kantona, koju će donijeti Vlada Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo zdravstva je provelo postupak izrade prijedloga pozitivne liste lijekova u skladu sa općim i posebnim kriterijima za uvrštavanje lijekova na pozitivnu listu lijekova koji su utvrđeni tačkom VIII Federalne odluke.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona i Odluku o izmjenama i dopunama Pozitivne liste lijekova Tuzlanskog kantona.

S obzirom na to da u predhodnim postupcima izrade Pozitivne liste lijekova nisu obezbijeđeni svi lijekove koji su utvrđeni Odlukom o listi lijekova koji se izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvnog osiguranja Tuzlanskog kantona, koja sadrži generičku listu lijekova sa usaglašenim cijenama lijekova, Ministarstvo zdravstva je ponovo provelo postupak za dopunu Pozitivne liste lijekova Tuzlanskog kantona s ciljem da se osiguranim licima omogući ostvarivanje prava na lijekove u što većem obimu.

Nakon ponovljenog postupka pripremljen je dopunjeni prijedlog Pozitivne liste lijekova Tuzlanskog kantona koji je na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona usvojen.

(SodaLIVE.ba)

6
Komentari

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
dzekorealanŠta te briga Recent comment authors
newest oldest most voted
dzeko
Guest
dzeko

farmaceutska industrija je jedna od najcesce politicki (iz)manipuliranih industrija kojima se globalizira ekonomsko porobljavanje drugih drzava i naroda…ali te su cinjenice svjesni samo rijetki zaposleni u tom bransu te ista nikad ne “sidje” do obicnog zivlja. nazalost!

zasto nabavljati proizvod “mesalazine” engleskog Ferring Pharmaceuticals ili australijskog orphan ph. kada imamo svoj domaci pod imenom
“MELASA” – proizvodi ga ZADA pharmaceuticals u d.bistarcu?! po GMP (good manufacturing practice) standardima po kojima proizvode i ove dvije renomirane svjetske firme?!

valjda bi nam trebalo biti u interesu jacanje nase ekonomije i drustva!

Šta te briga
Guest
Šta te briga

džeko, nemoj da nam vrijeđaš inteligenciju. Jel ti stvarno mislis da jedna ZADA može proizvoditi SVE, SVE I SVE vrste lijekova na svijetu? Jel ti mislis da imaju toliko kapaciteta u onoj zgradi?

Da bi se proizveo jedan lijek on treba proci jake kontrole… ispitivanja… ako zelite promijeniti gramažu lijeka, treba doci do kompletnog ciscenja postrojenja itd itd jedna ZADA u normalnoj drzavi bi proizvodila jedan lijek i to je to a kod nas sve zivo. Svi znamo da uvoze lijekove od tamo nekih i iste pakuju u Bistarcu…

Meni licno hvala Bogu ne trebaju lijekovi, ali kada uzimem za djeda i sl. zamolim da mi ne daju zadine lijekove… nesto im ne vjerujem. U krajnjem slucaju uzimam naš Bosnalijek i to je to.

dzeko
Guest
dzeko

@briga
licno sam bio u ZADA ph.i uvjerio se u visok standard i kvalitet proizvodnje.
vec sam spomenuo da se proizvodnja obavlja po GMP standardima:
http://zada.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=29

pretrazi malo vise farmaceutsku industriju pa ces vidit kakkvim se sve podvalama sluze farmaceutski giganti tipa Novartis i Glaxosmithkline:
http://www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp?id=225005
ovo je kap u moru koja se takvima tolerise od strane svjetskih vlada i WHO zarad njihovih zajednickih interesa a preko ledja naroda!

vecina tih afera se tice proizvodnje vakcina a ne generickih lijekova koje mogu proizvoditi i nasi malehni bosanski fabrikanti

Šta te briga
Guest
Šta te briga

Opet ti hoces da mi vrijedjas inteligenciju? NIJE MOGUCE da jedna takva “FABRCICIA” proizvodi toliko vrsta lijekova! Bosna lijek je kompanija od 50 godina, sa duplo vecom proizvodnjom i mehanizacijom… a ne proizvode toliko lijekova kao ZADA? Hoces reci da sve proizvode? Onda oni zasluzuju inspekciju! Hoces reci da ne uvoze lijekove iz indije itd itd ??? da to ne pakuju dole?? Hvala ali ja njihov lijek nikad uzet necu.

Nije mi samo jasno ko ih drzi tj. od kojeg su politicara jer svi lijekovi sa listi su “njihovi”, lukavacki doktori jedva cekaju da prepisu taj lijek…

A o koliko se ozbiljnoj i uspjesnoj firmi radi pkazuje i podatak CENTRALNE BANKE:

http://cbbh.ba/files/blokirani_racuni/2012/blokirani_racuni_2_11_2012.pdf

Zada ima sigurno jedno 7 blokiranih racuna i PLUS 2 od bosna farma koja je takodjer u vlasnistvu ZADE…

realan
Guest
realan

“briga” u pravu si za zada.Zada je isto što i bosnafarm i bifarm.Mijenjaju imena kao prije Fethi,čim im blokiraju račune.A zašto doktori pišu njihove lijekove to je posebna priča.Dovoljno je reći da doktor ima 1 KM po receptu na kojem propiše zadin lijek (esencijalna lista).Ovo je masovna pojava na našem kantonu a najizraženija po seoskim ambulantama i što je još žalosnije pojedini doktori se služe teškim lažima samo da bi pacijenta ubijedili da uzmu zadin lijek.
Koliki je to gigant najbolje znaju njihovi radnici koji imaju po nekoliko neisplaćenih plata (koje su usput rečeno mizerija)a gazda živi kao kakav šeik.

dzeko
Guest
dzeko

@briga
informacije radi ZADA proizvodi svega 51 genericki lijek i svakako da nije dorasla Bosnalijeku, Plivi, Galeniki i sl.,ta skoro su osnovani.

obisao sam dosta firmi u svom poslu …za njih imam samo pohvale. dokumentacija posve uredna od ICH- Internacionale Conference on Harmonisation, CEP- Certificate of European Pharmacopea, CPP-a …
sad bi ti ucio babu kako se pravi dijete govoreci da nista da ne valja, petljajuci se u moj posao?! nema smisla!
ne razumijem samo zasto nekom ovo smeta?

ne uvoze nikakve lijekove iz indije vec kao i sve dr.farmaceutske kuce nabavljaju odr.aktivne supstance iz kine uz potvrdu European pharmacopea

p.s.posaljite inspekciju i objavite nj.izvjestaj