“Dodik je dokazao nedovoljan intelektualni kapacitet”

1 732

General Jovan Divjak obratio se u želji da demantuje pisanje srbijanskog lista Kurir koji je objavio razgovor sa njim pod naslovom “Divjak: Svi su krivi za Dobrovoljačku, osim mene”.

Jovan Divjak

“Ogorčen sam na neprofesionalno pisanje Kurira zbog naslova koji su stavili. Oni žele ubaciti klin nepovjerenja među nas koji smo tog dana bili u Dobrovoljačkoj”, rekao je heroj odbrane Bosne i Hercegovine od agresorskih napada, dodavši da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno.

Divjak se osvrnuo na jučerašnje izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je izjavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsiti Ejupa Ganića i generala Divjaka ako dođu na teritoriju tog entiteta.

“Dodik se ispustio iz dizgina Bosne i Hercegovine i Evropske unije nepriznajući zakone i sudske odluke i na taj način hoće da sačuva ugled Republike Srpske”, rekao je general Divjak, čije je hapšenje izazvalo višednevne demonstracije u glavnim gradovima BiH, Austrije i Njemačke.

General Divjak je dodao da prijetnja onima za koje nije dokazano da su činili zločine dokazuje Dodikov nedovoljan intelektualni kapacitet.

Sa druge strane, Divjak je iznenađen izjavom Vuka Draškovića, koji je penzionisanog generala Armije BiH proglasio simbolom “čojstva” zbog njegove odluke da stane u odbranu Sarajeva i BiH.

Glavni tužitelj Tužilaštva BiH Milorad Barašin izjavio je da će istraga o slučaju Dobrovoljačka biti završena do polovine godine. General Divjak nije se složio sa Barašinom rekavši da je on i nakon hapšenja Ganića u Londonu izjavio isto, ali da je slučaj idalje otvoren.

Njegov povratak u Sarajevo se očekuje sa velikim netrpljenjem, ali Divjak tvrdi da je to još uvijek neizvjesno, jer još uvijek “teče vreme kada Srbije može predati dokumente o slučaju”.

Divjak je kazao da je njegov pravni tim prikupio sve dokumente koji dokazuju njegovu nevinost.

Podsjećamo da je general Divjak uhapšen 3. marta na bečkom aerodromu na osnovu difuzne potjernice Srbije zbog navodne odgovornosti za ubistvo pet vojnih lica i jednog civila u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

Haški tribunal odbacio je slučaj 2001. godine zbog nedostatka dokaza o odgovornosti 19 osoba, koji se sada nalaze pod istragom Tužilaštava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sahariza

VUK dlaku mijenja al’ cud nikada!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x