Do 15. decembra se očekuje izdavanje rješenja o povratku poreza

0 1.225

Porezna uprava Federacije BiH do 23. novembra donijela je 3.123 rješenja za povrat poreza na dohodak za 2009. s ukupnim iznosom od 351 hiljadu KM, a, prema procjenama i raspoloživim podacima, očekuje da će građanima ukupno biti vraćeno 2,65 miliona KM poreza na dohodak po osnovu preplaćenih iznosa.

Porezna uprava FBiH zaprimila je 87.635 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2009., što čini znos od 2,74 miliona KM ili u prosjeku 116 KM po prijavi .

Pomoćnik direktora Porezne uprave FBiH Fuad Balta danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu podsjetio da je rok za povrat poreza na dohodak za 2009. godinu 31. decembar 2010. te da je prošla godina ujedno bila i prva godina primjene Zakona o porezu na dohodak u Federaciji BiH. On je dodao da u Poreznoj uprvi očekuju da će do 15. decembra okončati cjelokupan postupak izdavanja rješenja o povratu poreza na dohodak.

– Nakon toga, kantonalna ministarstva finansija trebalo bi da izdaju operativna rješenja o odobravanju povrata i putem odgovarajućih naloga izvrše neposredan povrat preplaćenog iznosa poreza na dohodak, kazao je Balta.

Direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović je istaknuo da Porezna uprava izdaje rješenja o utvrđivanju više uplaćenog poreza na dohodak, na osnovu vjerodostojne dokumentacije te evidencija i svih drugih podataka kojima raspolaže, a da kantonalna ministarstva finansija donose rješenja o odobravanju povrata i izdaju naloge za povrat sredstava s kantonalnog budžeta.

Arifović je također istaknuo da od 1. januara 2011. godine u FBiH počinje primjena Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa kojim će se pojednostaviti proces registracije poslodavaca/obveznika uplate doprinosa i osiguranika, ubrzati proces kontrole i povećati stepen poštivanja zakona u ovoj oblasti.

– Dakle, Porezna uprava od 1. januara iduće godine preuzima dio poslova od vanbudžetskih fondova zavoda za osiguranja i spremna je za implementaciju tog zakona. U Poreznoj upravi će biti locirana jedinstvena baza podataka, a koristit će je i ostali učesnici ovog sistema, kazao je Arifović.

Kako je rečeno, to znači da će u Poreznoj upravi biti uspostavljena baza podataka koja će se koristiti i za ostvarivanje prava iz penzionog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i prava po osnovu osiguranja u slučaju nezaposlenosti te u statističke svrhe.

(RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x