Delegacija iz Hrvatske u stručnoj posjeti JZU UKC Tuzla

0 1.361

U stručnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravila je delegacija zdravstvenih profesionalaca iz Zagreba, Gospića, Rijeke i drugih gradova R.Hrvatske.

Stručna posjeta

Tim povodom održan je sastanak, u amfiteatru Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla. Susret je bio prilika za razgovore o različitim mogućnostima saradnje, posebno u području edukacije i razmjene stručnih znanja i iskustava.

„Obzirom da u Hrvatskoj nema Ustanove za hospicij, taj vid njege nam je regulisan preko Doma umirovljenika i trenutno se radi samo sporadično. Studijsko putovanje smo organizovali u sklopu tečaja o palijativnoj njezi, došle smo vidjeti kako znanje koje već imamo primjeniti u praksi, istakla je Jelica Stipanićev Mustapić, predsjednica Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara .

Delegacija koju je predstavljalo 50 medicinskih sestara i ljekara iz Hrvatske u pratnji glavne sestre Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Safije Kalajlić obišla je prostorije Centra za palijativnu njegu/ Hospis i Plavu bolnicu.

„Cilj posjete medicinskih sestara iz Hrvatske je da se upoznaju sa radom Centra za palijativnu njegu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji je jedini ovakvog tipa u regionu, takođe predstavit ćemo im i akreditacijske standarde i sestrinsku dokumentaciju koji se kod nas primjenjuju već duži period,“ rekla je Safija Kalajlić, glavna sestra Univerzitetskog kliničkog centara Tuzla.

Obilazak

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x