Danas se obilježava Svjetski dan bez mesa: Mogu li se Bosanci odreći ćevapa i bureka na jedan dan

1 698

Dolaskom proljeća u svijetu se već 29 godina zaredom obilježava Svjetski dan bez mesa. Ovaj dan obilježava se s ciljem obnove prirode koja potrošače treba da stimulira na konzumiranje zdrave hrane.

Vlasnik jedinog vegetarijanskog restorana u Sarajevu Saša Obućina rekao nam je da njegov objekt najviše posjećuju turisti.

– Za Sarajlije je teško zamisliti dan bez mesa, a kamoli cijeli život. Imam redovne mušterije iz Sarajeva, ali njih je malo u odnosu na broj stanovnika. Ljudi ne razmišljaju o tome da sebi produže život konzumirajući zdravu hranu – dodao je Obućina.

Prodaja zdrave hrane, bazirane na makrobiotičkoj ishrani, povrću, voću i žitaricama, zastupljena je već nekoliko godina u trgovinama poznatijim kao odjelima “Bio-shop” ili “Nature food”, u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli…

– Ono što primijetimo, jeste da gosti više pažnje posvećuju porijeklu i vrsti ishrane. Posljednjih godina kod nas je riba gotovo jednako zastupljena kao i piletina ili teletina – kaže Mihajlo Savić za “Dnevni avaz”, dugogodišnji ugostitelj iz Banje Luke.

U Banjoj Luci od nedavno gotovo svaki restoran i pizzerija u ponudi imaju i vegetarijanske specijalitete, salate, pizze bez mesa sa sirom, povrćem ili gljivama, kao i različite kombinacije specijaliteta baziranih na sastavu žitarica, povrća i umaka koji podrazumijevaju kompenzaciju za meso.

Prazni džepovi

U našoj zemlji mljeveno meso u obliku ćevapa te bureka, uzdignuti su na nivo nacionalnog simbola, zbog čega vrlo teško neko može biti vegetarijanac.

Bosanci ne mogu zamisliti život bez mesa, ali kako su nam rekli, dani bez mesa u njihovim životima su sve češći, zbog teške finansijske situacije.

– Ne konzumiram meso koliko bih trebao, što se i može vidjeti na mojoj tjelesnoj građi – kazao nam je Edin Mujkanović.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ostali

Mnogi su bez ćevapa i bureka godinama.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x